Реклама / Ads
1| 10767 |20.10.2014 АКТУАЛНО

Проф. Т. Кантарджиев пред Фрог: Лекари лъжат за опасни вируси

.
Проф. Кантарджиев
Вирусът Д 68, за който говори д-р Атанас Мангъров, причинява усложнения на централната нервна система, а не пневмонии. Нямаме никакви данни за циркулация на такъв вирус в нашата страна и в Европа. Този вирус дава съвсем различни усложнения и в момента се поставя под контрол в САЩ и в Канада. Единствената лаборатория, която може да постави диагностика на подобни вирусни инфекции е лабораторията в Националния център по заразни и паразитни болести, заяви пред Фрог нюз нейният директор проф. Тодор Кантарджиев.
 
Без да се постави диагноза на такава инфекция, не може да се приказва за разпространение на вирус. Клиничните синптоми не са достатъчни, за да се говори за епидемично разпространение на редки вируси.

Правенето на паралели между нашата страна и това, което е прочел д-р Мангъров в чужбина, няма голямо практическо и научно значение, подчерта професорът.

Пневмонии има в нашата страна – това са така наречените пневмонии, придобити в обществото. Те обикновено са бактериални. Вирусна хеморагична пневмония се развива при един от няколко хиляди пациенти, които имат дадената вирусна инфекция като например грип. По време на грипна епидемия на няколко хиляди души, заразени от грип, може да се развие много рядката грипна вирусна пневмония, която обикновено е хеморагична – с кръв в храчките. Тя обикновено протича в рамките на часове или много малко дни.  По принцип  усложненията на грипа са бактериални пневмонии. В обществото те са причинени най-често от пневмококи,  Хемофилус инфлуенце, Мораксела катаралис или други бактерии. Характерно за тези пневмонии, които се явяват при усложнения на грипна инфекция е следното – в нашата страна тъй като боледуват голяма част от възрастните и много възрастните пациенти, тези пневмонии се причиняват много по-често отколкото в Западна Европа от Клебсиела пневмоние, Ешерихия коли или Стафилококос ауреус. Именно затова причинителите на пневмонии  усложненията при грипа в нашата страна са доста по-различни от известното, което е в западноевропейските държави. Причините са няколко:  възрастовата структура на населението – много възрастните хора често боледуват от пневмонии, причинени от микроба Стрепсиела, от Ешерихия коли  и  Стафилококос ауреус. Стафилококос ауреус причинява пневмонии при най-възрастните хора, които са с отслабена имунна система. Клексиелните и ешерихияколи пневмониите са характерни за нашето население поради лошата устна хигиена, неподдържаните зъби на възрастните хора, разясни д-р Кантарджиев.  
Ентеровирусите от тази група, характерна за Канада и САЩ, правят усложнения на централната нервна система, които са по-различни от другите циркулиращи вируси и нямаме данни да се разпространяват в Европа, камо ли в нашата родина, категоричен е директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

В момента има ентерококи, има парагрипни вируси и такива вирусни инфекции, които не са с тежки усложнения в смисъл, че не правят пневмонии, но правят така, че 10 дни да ни боли гърлото или 10 дни да си губим гласа, или 20 дни да кашляме. Това са вируси, които нямат нищо общо с тези ентеровируси от тази група, която е характерна в момента, открита преди месеци в САЩ и Канада. Затова трябва да се произнасят хора, на които това им е работата. Хора, които са заинтересовани да бъдат посещавани от много пациенти, често пъти търсят интересни неща, които да споделят в обществото, за да бъдат търсени. Според мен общестовото трябва да разчита само на експертното мнение на държавни институции, на които работата е да контролират инфекциите в държавата, предупреди медикът.

От около месец, месец и половина с промените на времето възпалителните заболявания на дихателната система са зачестили. Но да говорим за вирус убиец е пресилено, коментира от своя страна д-р Петър Атанасов от болница „Пирогов”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8133 |14.10.2014 Луна пред Фрог: В КТБ няма квестори, няма одитори, точи се банката . 36| 10605 |13.10.2014 Отец Боян Саръев пред Фрог: ДПС е мафия, Местан – сноб . 24| 5655 |09.10.2014 Н. Цонев пред Фрог: Прав е Рогозин в реакцията си срещу Шаламанов . 13| 5821 |08.10.2014 Бат Сали пред Фрог: С чисто сърце съм и не се притеснявам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads