Реклама / Ads
14| 6114 |02.06.2023 АКТУАЛНО

За (псевдо)героизма от парламентарната трибуна

.
Лесно е да се говори за героичните постъпки на историческите личности, дали живота си за бъдещето на българския народ, от дистанцията на времето. Лесно е да припознаваш като свои техните дела и с тънки популистки послания да призоваваш да следваме примера им. Трудно обаче тъкмо тези възторжени думи се вписват в поведението на някои политически лица.
 

Днес почитаме паметта на един такъв революционер - Христо Ботев. Но горчивият вкус в устата от вчерашната случка в парламента стои. За какъв героизъм говори днес Костадин Костадинов от “Възраждане”, след като негов депутат наплю друг в онзи грозен сюжет около парламентарната трибуна? Нима всичко, което видяхме вчера, беше героично? Не мисля. 

 

“Днес ние не почитаме само паметта на героите, днес ние не трябва да забравяме, че голяма част от нашите герои бяха предадени не от кого да е друг, а от собствения си народ", каза Костадинов и посочи, че днес е ден, в който ние правим вътрешно своя избор като какъв ще живее народът ни и като какъв ще умре - като герой или като предател.

 

Лайтмотивът за предателството в българския политически елит “Възраждане” не са подхванали от днес или вчера. Това е системна позиция, която обаче стъпва единствено и само върху популизъм и опит за черпене на електорална мощ. 

 

Ето така например “Възраждане” започнаха събиране на подписи за референдум “за запазване на българския лев” - опит да се забави членството на страната ни в Еврозоната. В разгара на кампанията се появиха разни фалшиви новини, че на гърба на евромонетата конник тъпче българският лъв (разбирайте лев), въпреки че на гърба на всички български монети към днешна дата стои въпросният Мадарски конник. Тезата обаче бе възприета безкритично и споделяна хиляди пъти в социалните мрежи. 

 

Ето така например “Възраждане” сезира прокуратурата за извършване на престъпление против републиката от ПП-ДБ след разпространените записи от срещата на ПП, в които се споменават чистки и съгласуване на служби с чужди посолства. Прокуратурата е възложила проверка на ДАНС. Какво ще покаже тя - ще видим. 

 

Но въпросът тук е друг. 

 

От ДАНС, чийто шеф е назначен от президента Румен Радев през 2021 г., посочиха в пленарна зала, че няма практика за съгласуване на назначенията по високите етажи на службите с партньорски държави. В същото време бивш шеф на Военното разузнаване посочи, че от 2000 г. насам се правят съгласувания на шефовете на службите с НАТО. 

Възможно е да се търси връзка между поведението на “Възраждане”, служебното правителство и самия президент Румен Радев, който вчера заговори за “пълзяща диктатура” - подозрително съвпадение с реториката на Костадин Костадинов.

 

“Възраждане” продължават да играят като “единствените защитници на българския национален интерес”. Протестират активно срещу западните ценности, членството ни в ЕС, еврозоната и НАТО, замерят сградата на европейска институция с червена боя. В същото време Костадинов и “Възраждане” отричат да подкрепят Русия, но пък руската посланичка даде рамото си за формацията в онова удобно интервю пред Мартин Карбовски.

 

Но Костадинов и “Възраждане” са големи патриоти, особено на празници. Та и днес патриотът Костадинов заговори за героичните дела на нашите предци. Но някак ми звучи недостойно. Затова ето няколко въпроса. 

 

Патриотично и героично ли е, господин Костадинов, синът ви участва в масов бой? Да, помним много добре този сюжет. Става дума за сбиване между деца, а за случая разказахте сам в социалните мрежи. Постът по-късно изчезна, защото бяхте публично укорен заради гордостта, която демонстрирахте от постъпката на сина си. 

Героично и патриотично ли е, господин Костадинов, да гоните журналисти от пресконференция на “Възраждане” под претекст, че са платени от чужди посолства и не са журналисти? Има два такива случая, а последният такъв бе с журналистка от Българската национална телевизия. Ваши съпартийци и симпатизанти едва не набиха млада жена. Греша ли? 

 

Патриотично и героично ли е, господин Костадинов, да се опитвате да въведете мракобесен закон по руски тертип за “чуждите агенти”, който да послужи за репресия срещу медиите? 

 

Питам само. 

 

С патриотизма от парламентарната трибуна трябва да се внимава винаги. Особено когато идва от компрометирани политици във времена на политически хаос. 

 

Джесика Вълчева  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 12004 |01.06.2023 Захари Карабашлиев: Бесни са - цялото президентско войнство русороби... Истината е, че Русия губи тази война . 29| 4046 |01.06.2023 Лена Бориславова: ВъZраждане агресира в парламента и налага цензура в 21 век . 7| 4361 |01.06.2023 Илиян Василев: Улицата като арена на Истината, Куража и Духа. . 8| 10339 |31.05.2023 Адв. Екимджиев: Кой държи пръстена на тази сила, която овластява Пепи Еврото, ДПС или повече Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads