Реклама / Ads
0| 5959 |08.10.2014 АКТУАЛНО

Психолог пред Фрог: Трудно излиза истината при дете аутист

.
Димитър Цветков
Родителите на детето с аутизъм изказват своите опасения. Техният разказ е синтез от наблюдения и преживявания, които са надграждани дълго в съвместния им живот с детето. В този смисъл са достоверни, защото са автентични, коментира пред Фрог нюз психологът Димитър Цветков. Той е директор на Защитено жилище "Заедно", има личен опит в различни психодинамични направления и оказване на психологическа подкрепа в кризисни ситуации.
 

Аутистичния спектър много често усилва и пречупва през специфична призма преживявания, фантазии, желания и страхове, характерни за дадена възраст. Детето с подобен фон изразява по много различен  начин с думи онова, което се случва в тялото му, с тялото му, около тялото му. Поведенческите лабиринти на пубертета, недоброжелателността на някой или великолепното отношение и значимостта на друг - съществува разцепление между речта и усещанията, между речта и движенията. То не си служи с езика така, както ние си служим. Ако някой от нас го заболи или е угнетен може просто да каже „гадно ми е” или „чувствам се зле” и това само по себе си е стъпка, която облекчава страданието. Едно дете с аутистична проблематика много по-трудно може да преведе, да символизира случващото се…, обяснява специалистът.

 

Това, което наблюдавам не само по отношение на институциите, но и на обществените реакции като цяло е съпрачистност. И то е много обнадеждаващо. Има обаче известен риск в начина, по който се ситуират приоритетите. Сякаш всички очакват на първо място и час по-скоро да има „виновници” и да има „поели отговорността”. Но на първи план е подкрепата (не закрила, а именно подкрепа), която получават детето и близките му. Както и всички родители и деца с подобни трудности. Да развият усет за опасности и възможности. Да отработят стратегии за справяне. Да вземат своето от всяка негативна ситуация, като я превърнат в поредната закалка. Това е единственият правилен ред, по който да се търси справедливост, а не впускане в „лов на вещици”, от който няма да има печеливши…, съветва Цветков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 7465 |05.10.2014 Борисов: Най-тежкият сценарий ще е избори преди Коледа . 11| 6032 |03.10.2014 В. Радев пред Фрог: Усещах, че дишам праха на убитите . 5| 6073 |02.10.2014 В. Радев за Фрог: Имало е десетки тона повече взрив от допустимото . 5| 6946 |01.10.2014 Св. Филипов за ФРОГ: Извиват ръцете на Фандъкова за ислямски център

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads