Реклама / Ads
11| 5965 |28.12.2014 АКТУАЛНО

Шефът на синдикатите в МВР: Трябва да излезем от модела „Кой“

.
Миграционният натиск няма да отслабне и през следващата година. Подобен миграционен натиск очакваме и той вече започва и по границата ни с Гърция. Подобен миграционен натиск има и по западната и по северната ни граница, макар и в обратната посока – не на влизане в България, а на излизане. За тези хора България не е крайна дестинация, а транзитна държава.
 

Това заяви  председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов по БНР. По думите му ако все още няма проблем за подсигуряването на дежурствата по другите граници /с изключение на българо-турската/, то такъв ще възникне много скоро.

 

За инцидента при село Горно Ябълково, при който загина полицай, Попов подчерта, че е било въпрос на време да се случи нещо подобно заради обстановката, в която работят граничните полицаи: В случая не става дума толкова за самата техника. Да – тя е остаряла, това е техника на много година, която може да дефектира. И нова техника дефектира при тези пътни условия, ако мога да ги нарека пътни, защото път е много условно казано в тази ситуация. Там става дума и за нещо друго. Става дума за преумора, става дума за това, че имаме случаи, поне имаме такива сигнали, че такава техника се дава на колеги, които имат категорията да управляват, но едва ли имат достатъчно стаж и опит, особено по такъв сложен терен. Причините са комплексни.

 

Проблемите са страшно много, свързани с тази операция от самото й начало. Ако изобщо е имало някакъв свестен анализ на това какви са причините за тези проблеми, то той не е стигнал до нас. Второ – самият факт, че повече от година след началото на тази най-мащабна операция, провеждана от МВР през последните години и като територия, и като мащаб, и като участващи служители – ако е имало някакъв свестен анализ и са взети някакви мерки, тогава за мен е необяснимо защо ситуацията по турската граница се е променила много малко или изобщо не се е променила в течение на тази година.

 

Изключително важно е да бъдат посочени причините и отговорните голяма част от тези проблеми да продължават да съществуват като проблеми, подчерта Попов: Силно се надявам, че сме на път да излезем най-сетне от рамките на модела „Кой“, но ако отговорните не посочат кои са отговорни за тези проблеми, това означава ние да се върнем пак към този модел и да започнем пак да питаме „Кой“.  Според нас това е работа на ръководството на министерството и на държавата. Ако те не си я свършат, ние ще започнем да посочваме поименно, но едва ли ще го направим чрез медиите.

 

Бюджетът на МВР за следващата година е намален. В същото време на турската граница в рамките на тази специализирана полицейска операция имаме форсмажор. Имаме такъв миграционен натиск, какъвто аз лично не помня да е имало на наша граница. Очаква се МВР да се справи с последиците от тази ситуация едва ли не само и единствено в рамките на своя бюджет. Това е другото нещо, което искаме – информация – има ли допълнително финансиране, в какви размери, кой отговаря за разпределението им и как са разпределени, коментира Валентин Попов. Според него също така трябва да има повече отвореност към медиите и обществеността на МВР. Той добави още:

 

Качеството на услугата „Сигурност“, която предлагаме на гражданите, е на доста по-ниско ниво от необходимото. Трябва мащабна реформа в МВР. Но преди да се започне реформата, трябва да се даде повече информация на българския гражданин и да се чуе този гражданин какво точно очаква от МВР. На базата на това трябва да се започнат реформите, експертите и синдикатите да си кажат думата и накрая политиците да вземат решение и да започнат да го прилагат. Това трябва да е подкрепено с широк и политически, и обществен консенсус.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5652 |18.12.2014 Шефът на БДЖ пред Фрог: След 1 г. да се намали субсидията, иначе няма пари за заплати . 4| 6004 |17.12.2014 Адв. Менков: За КТБ трябваха едни смешни 500 млн от държавата . 18| 8719 |13.11.2014 К. Добрев: Тефтерът "Златанов" е "бомба", която трябваше да бъде обезвредена . 25| 8483 |13.11.2014 Калфин: Пенсионната възраст трябва да се увеличи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads