Реклама / Ads
0| 5884 |16.01.2016 АКТУАЛНО

Сняг и студ в цяла България

.
Сняг и студ
От северозапад ще продължи да нахлува студен въздух. Минималните температури ще са между минус 2 и плюс 3 градуса. През деня в по-голямата част от Северна и Западна България ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Над останалата част от страната, където температурите ще останат положителни, валежите ще са от дъжд, на места в Югоизточна България ще са значителни по количество, информира НИМХ-БАН.
 
Вятърът ще бъде предимно умерен от северозапад, привечер ще се ориентира от север-североизток и ще се усили още. Ще има преспи и навявания. Максималните температури ще бъдат между 0 и 5 градуса, в крайните южни райони и малко по-високи. С преминаването на дълбок средиземноморски циклон през нощта срещу неделя валежите ще се усилят, ще бъдат предимно от сняг, в крайните южни райони - от дъжд. Снежната покривка ще се увеличава. Над планините ще е облачно.

През деня ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка, в масивите в Западна България тя ще бъде значителна. Ще духа силен, по високите части - бурен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 м. ще бъде около 0 градуса, на 2000 м. - около минус 6 градуса. Ще застудява. Над Черноморието ще бъде облачно. Ще има валежи предимно от дъжд, които по Южното Черноморие ще са значителни по количество. Ще духа умерен северозападен вятър, който през деня ще се ориентира от североизток. Максималните температури ще са между 6 и 10 градуса.

Вълнението на морето ще е около 3 бала. Температурата на морската вода е 8 - 9 градуса. Шофьорите, на които днес им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, съветват от Агенция "Пътна инфраструктура".

Националният институт по метеорология и хидрология определи код "оранжев" за опасно време в областите Кюстендил, Перник, София, Пазарджик, Ловеч, Габрово и Велико Търново. Жълт код за потенциално опасно време е за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Благоевград, Пловдив, Смолян, Кърджали и Стара Загора, предаде БТА. В областите с оранжев код се очакват обилни снеговалежи и образуване на снежна покривка до 20 см, а в областите с жълт код снежната покривка може да достигне 15 см. Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да предвидят повече време за път и да се въздържат от пътуване в районите с оранжев и жълт код, ако това не е наложително. При необходимост ще се спира движението за почистване на снега и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на сериозни пътни инциденти.

При усложнени атмосферни условия в нощта на събота срещу неделя може да се предприеме цялостно спиране на движението по третокласната пътна мрежа. Необходимо е шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на контролните органи. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 8875 |06.01.2016 България - „буфер“ между Оксидента и Ориента . 0| 5155 |03.01.2016 Жълт код и снеговалеж в цяла България . 12| 8756 |09.12.2015 САМО във ФРОГ! Терористични групировки изграждат „спящи“ клетки в България . 2| 8485 |04.12.2015 WNESS TV вече и в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads