Реклама / Ads
1| 6027 |24.02.2008 АКТУАЛНО

Стресът и свободната продажба на оръжие провокират касапниците

.
Преди десетина дни шестима души загинаха, а 22 бяха ранени след стрелба в университет в градчето Де Клаб близо до Чикаго, Илинойс. Оказа се, че това е четвъртата стрелба в учебно заведение в САЩ само за една седмица.
 

Две интервюта на Симеон Гаспаров, в. „България”, Чикаго

 

Вес Джоев, баща на българските студенти от Северно-Илинойския университет Съни и Атанас Джоев: “Изтръпнах, когато разбрах, че се стреля в училището на децата ми!”

 

- Г-н Джоев, какво почувствахте, когато разбрахте за трагедията, която се случи в университета, в който учат вашите деца?

- Знаете ли, това не може да се опише с думи. Просто изтръпнах, като че ли за миг сърцето ми спря. Това е ужасно. Не пожелавам на никой родител това да му се случи. Просто в такива случаи единственото, което може да направиш е да се молиш на Бог това да не се случи на твоите деца. Много, много е тежко.

ves_djoev.jpg- Според вас, коя е причината за тези станали вече традиция престрелки по училищата на Америка?

- Преди всичко мисля, че това идва от прекалено големия стрес, второ голяма свободия, трето, липсата на сериозен контрол върху продажбата на оръжия и не на последно място, няма сериозен контрол върху хората с психични отклонения и заболявания. Оказа се, че тук не ги водят на отчет, не ги държат под контрол и ето резултата, който се получи в Северно-Илинойския университет. Един психично болен студент, необезпокоявано от никой си купи оръжие и превърна учебното заведение в гробница. Т.е. няма я структурата, която да контролира целия този процес. Освен това, тук искам да спомена нещо за стреса. Ние всички изпитваме стрес, къде на работата, къде в живота, но като че ли при децата и подрастващите този стрес е най-голям. Особено в този период, когато са на около 20 -25 години и когато учат в университета.

- Смятате ли, че учебният процес също влияе върху стреса на младите в САЩ?

-Образованието в Америка не е лесно. Особено в колежа. Имам чувството, че ги натоварват младите хора с твърде много неща, което им идва също в тежест. Аз гледам по моите деца, колко много са натоварени с учене, но основното, разбира се, е не толкова в образователния процес, колкото в лесния достъп до оръжие. Определено трябва да има метални детектори по входовете на университетите, както е по летищата. Знам, че да се предотврати такова нещо е много трудна работа, но трябва да мислим за бъдещето на младите хора и за тяхната сигурност.

- Г-н Джоев, след тази трагедия изпитвате ли някакъв страх да живеете в Америка?

- Не, не ме е страх, Америка е прекрасна страна. Проблемът в случая тук не е в страха, а в стреса, който кара хората да пристъпват до такива необмислени постъпки.

- Какво послание бихте отправили към родителите, чиито деца посещават училищата и университетите на Америка?

- Бих искал да използвам страниците на вестник “България” и да се обърна към всички родители да бъдат с децата си, да ги обичат, да разговарят с тях, да общуват открито като приятели по всички наболели въпроси и да ги предпазят, доколкото могат, това никога да не се случи. Аз лично не обичам да давам интервюта по вестниците, но заради трагедията, която се случи в Де Калб се обръщам открито към всички родители да не мълчим, да надигнем своя глас и открито да застанем против свободния достъп до оръжие, който отнема толкова невинни живота всеки ден в тази страна. Нека се молим това никога да не се случи.

 

Губернаторът на щата Илиной Род Благоевич: “Засилваме охраната на нашите училища!”

 

- Г-н Благоевич, от името на цялата българска колония в Чикаго и специално от името на моите колеги от вестник “България”, искам първо да израза нашите най-дълбоки и искрени съболезнования за случилата се трагедия в нашия щат, но и да ви уверя също, че ние, всички българи на територията на щата Илиной, сме съпричастни със загубата на семействата на жертвите и както всички, това също е и наша голяма загуба.

-Благодаря ви, благодаря ви, скъпи приятели от България. Наистина случилото се е невероятно голяма трагедия.

- Знаете ли нещо повече за мотивите, довели до извършването на това тежко престъпление?

- Честно да ви кажа и аз не знам, просто в момента проучваме фактите около случилото се в университета.

rod_blagoevich.jpg- Г-н Благойевич, как може да се предотврати за в бъдеще подобна трагедия?

-Разпоредил съм засилване на охраната и изобщо подобряване на мерките за сигурност и безопасност по всички училища на територията на щата Илиной. Това не бива повече да се случва.

-Как убиецът е успял да се промъкне на територията на университета, носейки няколко автомата?

-Казаха ми, че ги е скрил в кутия за китара и така необезпокоявано ги е внесъл в университета, където отне живота на толкова много млади хора. Нека се молим това никога да не става.

-Благодаря ви, г-н губернатор и искам да ви уверя, че ние, всички български имигранти, живеещи в Чикаго и предградията, вярваме във вас и сме с вас.

-Знам, знам, скъпи приятели, между другото скоро вие имате празник, нали?

-О, да, надявам се да ви видим на празненството по случай националния ни празник!

-Аз също!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6974 |23.02.2008 „Зрънцето и мулето" взе „Сезар" за филм на годината в Париж . 0| 7620 |22.02.2008 Стоичков вдъхнови джазмени . 0| 5835 |21.02.2008 Мароканска киносимфония в София . 0| 5545 |21.02.2008 Цялото семейство Озбърн модерира БРИТ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads