Реклама / Ads
1| 6962 |10.11.2015 АКТУАЛНО

Свалят заплатите само на чиновниците в МВР от 20 на 6

.
Министърката погва чантаджиите...
Чиновниците в МВР може да се пенсионират с шест вместо досегашните 20 заплати, но за целта ще трябва да бъдат преназначени по Закона за държавния служител. Това обаче ще струва на министерството десетки милиони обезщетения сега. Такава е идеята на вътрешното министерство за справяне със ситуацията.
 
Въпросът е, че министерството не разполага с необходимите пари. В момента в МВР има малко над 4000 души, които изпълняват административни длъжности, но се ползват от пълните привилегии на полицаите, които са на улицата. Заетите в администрацията може да бъдат преназначени, но преди това трябва да им се изплатят 20 заплати, пише "Сега".
 

Заради полицейските протести срещу реформата, предлагана от финансовия министър Владислав Горанов и предвиждаща всеобщо орязване на придобивките, в МВР се обмисля вариант как всички чиновници да бъдат преназначени скоро, а редовите полицаи да запазят екстрите си. Преди това обаче трябва да се намерят пари за обезщетения. И в момента има възможност администрацията в МВР да бъде назначавана по Закона за държавния служител, което гарантира по-ниски обезщетения при пенсиониране. Тя обаче важи само за новопостъпващите. Поправката влезе в сила на 1 април по идея на бившия вътрешен министър Веселин Вучков.

Целта тогава беше новата категоризация да стане постепенно, като местата на пенсионираните и напусналите чиновници да се попълват с назначени по новия ред - с по-малко привилегии. Друга част от администрацията трябва да се прехвърли в държавното предприятие, което МВР планира да създаде. Законопроектът за него вече е внесен в Народното събрание.

Планира се издаването на лични документи и регистрацията на коли, както и още услуги да се отделят в държавно предприятие, което да се издържа от таксите, които събира. Така обаче в републиканския бюджет няма да постъпи нито стотинка от тях. Очаква се в тези законови поправки да бъде записано преназначаването на администрацията, ако се намерят пари и при условие че ръководството на МВР се разбере със синдикатите. За това намекна преди дни председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 9814 |21.10.2015 Бойко Петев: Проблемите на „Панчарево“ могат да бъдат решени само, ако сме единни . 15| 5529 |29.09.2015 Казаков: Само 3% са висшистите бежанци, 80% са малограмотни . 25| 6725 |19.09.2015 Фрог око: Ненчев коригира военния закон, чужди самолети да пазят небето ни . 2| 6600 |18.09.2015 Д-р Здравко Георгиев пред Фрог: Няма да убият сина на Кадафи, вдигат само пушилка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads