Реклама / Ads
25| 6724 |19.09.2015 АКТУАЛНО

Фрог око: Ненчев коригира военния закон, чужди самолети да пазят небето ни

.
Николай Ненчев
В Министерството на отбраната се обсъжда проект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, който да създаде правна възможност охраната на въздушното ни пространство да се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжените сили на съюзнически държави. Това заяви днес официално министърът на отбраната Николай Ненчев
 
На този етап законът не позволява това. Там е записано категорично: „Охраната на въздушното пространство на Република България се осъществява от Българската армия.”

В подготвяния проект, уточнява министърът, не се допуска изпълнение на дейностите по охрана самостоятелно от други държави. И продължава: „Българската армия в лицето на ВВС ще продължи да извършва тази дейност така, както е предвидено в Конституцията и в българското законодателството.” И още - не се предвиждало в този проект по никакъв начин предаване на суверенни права и правомощия по отношение на военни операции и други действия с използване на оръжие на чужди въоръжени сили или органи.

От отговора на министъра става ясно защо се търси законовата промяна: „Съвместната охрана на въздушното пространство се насърчава поради факта, че позволява на пилоти от различни държави да тренират като летят заедно и по този начин допринася за повишаване на нивото на оперативна съвместимост между съюзниците.”

Дали промяната на закона е само заради добрата тренировка? Вероятно не е, като се има предвид, че българските ВВС имат проблем с техниката и най-вече с изтребителите. Наличните не са ремонтирани, а за бъдещите има само проект на думи, който не е утвърден от правителството и Народното събрание, е коментарът в сайта Otbrana.com.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6600 |18.09.2015 Д-р Здравко Георгиев пред Фрог: Няма да убият сина на Кадафи, вдигат само пушилка . 1| 5494 |17.09.2015 Адв. Върбанов за Фрог: Диверсия няма, но ще се използват СРС-та 1 г.! . 22| 8498 |16.09.2015 Арлин Антонов за Фрог: Бежанците ходят с по 2-3 ножа на кръста, полицаите се плашат . 7| 6041 |15.09.2015 ИСС за ФРОГ: България е донор на качествен човешки материал за други страни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads