Реклама / Ads
37| 8737 |08.10.2014 АКТУАЛНО

Свидетел: Българските турци гласуваха под огромен натиск в Париж

.
Копие на резултатите от протокола
Българските турци са гласували под голям психологически натиск в Париж. За това алармира Елина Узунова, която е член на избирателна секция във френската столица.
 

Г-жа Узунова е била свидетел как българските турци са отивали организирано на групи в тази избирателна секция, имали са притеснен вид и непрекъснато са били наблюдавани зорко от представители на ДПС. Освен това един от представителите на ДПС в тази секция, Исмаил Исмаил, не се е посвенил открито да каже след затварянето на секцията, намираща се в сградата на българското посолство*, и в присъствието на българската консулка в Париж, че той лично е осигурил над 100 гласа за ДПС в тази секция.

 

Българката е разказала за всичко това пред сайта „Еврочикаго.сом”. Вижте какво е споделила тя:

 

Казвам се Елина Иванова Узунова и бях член на избирателна секция 325400405 в гр. Париж, Франция. Бих искала да споделя опасенията си за контролиран вот в секцията, в която работих.

 

Председател на секцията беше г-н Дилявер Исмаил Дилявер, представител на ДПС, който, както сам каза, не е имал представа, че е предложен за този пост няколко дни преди изборите. Не създаваше впечатление на човек, който е запознат със задълженията на председател на избирателна секция. Хубавото беше, че Консулът на българското посолство в Париж г-жа Марияна Бояджиева беше член на същата избирателна секция и помогна много в цялостния процес в деня на изборите.

 

Още в началото на изборния ден в секцията пристигнаха представители и застъпници на ДПС, а двама от тях – Исмаил Хюсеин Исмаил, представител на ДПС, и Хюнел Халил Исмаил, застъпник на ДПС, присъстваха при отварянето на избирателните кутии и при установяването на резултатите от гласуването. В нашата секция има подадени 101 бюлетини за ДПС. Мъже с турски имена, може би имаше и няколко жени, пристигаха на големи групи и тогава представителите и застъпниците на ДПС задължително бяха в залата за гласуване и наблюдаваха с голямо внимание какво се случва. Това се набиваше в очи и ми направи впечатление, защото нито от страна на Комисията, нито от страна на някой друг присъстващ, не е имало някаква проява на дискриминация или некоректно поведение, както и се съмнявам някога да се е случило нещо подобно при гласуване в секцията в Париж, което да налага такова масово присъствие на застъпници и представители на ДПС. Но това е тяхно право.

 

Питам се обаче за истинските подбуди на тези застъпници, накарали ги да прекарат повече от 12 часа в избирателните секции. Наистина ли се опасяват от некоректно поведение от страна на членове на избирателната комисия, или се опасяват, че тези български граждани с турски имена могат да не гласуват за ДПС, или въобще да не дойдат да гласуват?

 

За мое най-голямо изумление, потвърждение на опасенията си получих лично от г-н Исмаил Хюсеин Исмаил, представител на ДПС, който открито заяви, че не се интересува въобще от политика, че е тук, за да помогне на приятел – и когато го попитах как помага на приятел като стои вече повече от 12 часа заедно с нас, той каза, че е осигурил 120 човека, които да гласуват за ДПС.

 

Бях повече от шокирана от наглостта на този човек, който открито пред всички хора от нашата комисия, пред българския консул в Париж, в сградата на българското посолство, в деня на изборите гордо каза, че не се интересува от политика, че не вярва на българските политици, че е тук заради приятел и че е осигурил 120 гласа за една определена партия.

 

Възмущава ме морала на този български гражданин, който не се интересува от политика, но открито спомага за манипулирането на други български граждани и по този начин влияе негативно на политиката в България. Възмущава ме отношението на партията ДПС, на която той беше представител в изборния ден. Възмущава ме лишаването от правото на свободен избор на тези български граждани с турски имена, които под строй и под зоркия поглед на представителите и застъпниците на ДПС гласуваха. Подавайки бюлетината на всеки, който идваше да гласува, аз питах: «Искате ли да Ви обясня подробно как трябва да отразите вота си?» и подробно обяснявах. Единствено тези български граждани, видимо неуверени и неспокойни, отговаряха: «Всичко знаем, всичко ни е ясно.»

 

Бих искала да знам, освен това, какви са критериите, по които ЦИК определя председателите на секционните комисии, какво мисли ЦИК по случая, който ви описах, както и каква е позицията на ДПС за подобни изказвания. След този изборен ден в Париж не мога да спра да се питам какво бихме могли да променим, така че наистина да гарантираме правото на СВОБОДЕН ИЗБОР на всеки български гражданин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 20373 |17.07.2013 Българските Diplomat-и . 61| 14669 |22.12.2011 Нешка „пикае” на българските журналисти . 53| 9738 |21.11.2011 За "българските съюзници на Дарко Митревски" . 43| 14563 |12.04.2010 Българските евреи са спасени от Учителя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads