Tea time
За най-доброто блюдо от английската кухня за 2007 година беше признат чаят, който може да се намаже на филийка печен хляб. Естествено този избор е продиктуван от най-добрите традиции в чайната история на Великобритания. Автор на този на пръв поглед странен кулинарен шедьовър е майсторът-готвач на ресторант "Авеню" в северноанглийския град Дърам - Шин Уилкинсън.
Наградата за най-добро блюдо във Великобритания се присъжда всяка година от списание "Ресторант". За да приготви блюдото, Уилкинсън поставя чай от прочутия сорт Earl Grey в малка сфера и го слага в течен азот. В резултат на това чаят мигновено се превръща в лед. След това топчето се поставя на филийка и се поднася с малиново желе. Чаят върху хляб бил едно от най-популярните блюда сред посетителите на ресторант "Авеню". 35-годишният Уилкинсън пък е представител на най-новото направление в съвременното кулинарно изкуство, на т.нар. "молекулярна кухня". Тя се използва за приготвянето на блюда със съвременни технологии, включително нанотехнологиите. В "молекулярната кухня" блюдата се правят с помощта на сложно оборудване, което преди време можеше да се види единствено в научните лаборатории по химия или физика.
Моля, подкрепете ни.