Реклама / Ads
1| 5057 |08.12.2007 АКТУАЛНО

Tea time

.
Чай, който се маже на филийка - това е най-доброто блюдо от английската кухня за 2007 година. Технологията за приготвянето на шедьовъра е като извадена от футуристичен филм.
 

За най-доброто блюдо от английската кухня за 2007 година беше признат чаят, който може да се намаже на филийка печен хляб. Естествено този избор е продиктуван от най-добрите традиции в чайната история на Великобритания. Автор на този на пръв поглед странен кулинарен шедьовър е майсторът-готвач на ресторант "Авеню" в северноанглийския град Дърам - Шин Уилкинсън.tee1.jpg

Наградата за най-добро блюдо във Великобритания се присъжда всяка година от списание "Ресторант". За да приготви блюдото, Уилкинсън поставя чай от прочутия сорт Earl Grey в малка сфера и го слага в течен азот. В резултат на това чаят мигновено се превръща в лед. След това топчето се поставя на филийка и се поднася с малиново желе. Чаят върху хляб бил едно от най-популярните блюда сред посетителите на ресторант "Авеню". 35-годишният Уилкинсън пък е представител на най-новото направление в съвременното кулинарно изкуство, на т.нар. "молекулярна кухня". Тя се използва за приготвянето на блюда със съвременни технологии, включително нанотехнологиите. В "молекулярната кухня" блюдата се правят с помощта на сложно оборудване, което преди време можеше да се види единствено в научните лаборатории по химия или физика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7669 |07.12.2007 Танцова феерия от театър ,,Пилоболус” в София . 2| 5224 |07.12.2007 Нов оркестър за студентския празник в клуб „Рай” . 2| 6728 |07.12.2007 Двигател на дърва възраждат в Техническия университет . 0| 6153 |06.12.2007 Габриел Гарсия Маркес: Четете Хорхе Волпи, по-добър е от мен!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads