Реклама / Ads

6| 3930 |26.10.2019

ЦИК: Нормално и без груби нарушения в денят за размисъл

.
Александър Андреев
Нормално и без груби нарушения протича към момента днешният ден за размисъл преди утрешните избори за кметове и общински съветници. ЦИК не е сезирана за груби нарушения в днешния ден за размисъл.

"Всичко преминава спокойно, сигналите, които бяха подадени, основно се отнасят до публикации във Фейсбук страницата на кандидат с един сигнал по отношение на това, че се разграничава инициативният комитет, който е издигнал кандидата, за разлепвани материали по коли, на места, които не са разрешени. В тази връзка имаше сигнализиране. Няма да има проблем по отношение на оборудването и обезпечаването на изборния ден", заяви говорителят Александър Андреев.

 

Той напомни, че тази нощ връщаме часовниците с един час назад и посъветва избирателите да не чакат последния възможен момент утре, за да гласуват.С образците за бюлетините и листите с кандидатите всеки може да се запознае от информационните табла пред секциите. "В случай, че има заличени кандидати, на информационното табло ще получат и тази информация, след което да влязат в секцията, да упражнят правото си на глас, защото ако имат информиран избор, по-бързо ще упражнят правото си на глас и няма да се бавят в кабината за гласуване", каза Александър Андреев.

 

Събота е ден за размисъл преди неделния вот, с който ще се избират общински съветници и кметове на общини, кметства и райони. За гласуването на местните избори в страната ще бъдат подготвени над 11 000 секции. В днешния ден за размисъл, както е записано и в Изборния кодекс, действат забрани за политическите субекти и социолозите. „Не е позволено да се извършва предизборна агитация и съответно да бъдат обявявани социологически проучвания, тъй като това би било нарушение на забраната“, обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.

 

Забраната за оповестяване на данни от социологическите проучвания важи до края на изборния ден утре. Сигнали за нарушения се приемат както в общинските, така и в ЦИК. За нарушения на избирателните права като купуване и продаване на гласове се сезират органите на реда или прокуратурата. А днес всички секционни комисии трябва да получат изборните книжа и да оборудват помещенията за гласуване. „Да приемат книжата и материалите от представител на Общинската избирателна комисия и на общинската администрация. Съответно да подредят изборното помещение, така че в деня на изборите да могат да открият изборния ден и да могат да протекат изборите нормално“, добави Андреев.

 

Секциите с над 500 избиратели ще имат повече от една кабина за гласуване. Осигурени са допълнителни прозрачни кутии за бюлетините, а пред секциите ще се разлепят кандидатските листи за общински съветници, помощни материали за кандидатите за кметове.

 

От ЦИК съветват и резервните членове на секционни комисии, които не са имали възможност да се запознаят с методическите указания, да го направят. „С всички помощни обучителни материали, които са качени на страницата на ЦИК в обучителния портал, а съответно и в деня на изборите, ако има пропуски в тяхната подготовка, то да се обърнат към останалите членове“, каза още говорителят на ЦИК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Проф. Огнян Герджиков: Предизборните кампании започнаха с множество нарушения 0| 4165 |09.10.2019 . Силвия Великова: Не е нормално всичко в държавата да се решава от прокуратурата или Борисов 17| 10935 |21.09.2019 . Фрогоко: Нарушения за около 7 млн. лв. в Агенцията за бежанците 5| 11617 |10.12.2018 . Доверчив прокурор и небрежен следовател били причина да не се разследва ВМА за нарушения по ЗОП 7| 5931 |31.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ