Реклама / Ads
9| 31587 |28.03.2008 АКТУАЛНО

Внимание! Не всички студиа за татуировки и пиърсинг са легални

.
„От 2 години не е идвало „ХЕИ” да ни проверява. Ние спазваме всички изисквания, но ги попитайте тях защо не са стъпвали в нито едно тату студио за толкова време”, обяснява Руди, собственик на магазин „Трип Хаус”.
 

Според него в София има само 4, 5 истински магазина за татуировки и пиърсинги, които наистина предлагат качествени услуги. В останалите случаи те са или незаконни и нямат разрешително или не спазват нужните хигиенни мерки. „За това обаче вина имат „Хигиенно-епидемиологична инспекция – София” (ХЕИ), които от 2 години насам са изключели студиата за татуировки и пиърсинги от обектите, които се занимават с такава дейност”, обяснява още собственикът Руди за Frognews.bg, след като решихме да посетим един от столичните тату студиа „Трип Хаус”.

 img_1528.jpg img_1098.jpg img_1524.jpg img_0888.jpg

Темата за татуировките и пиърсингите си остава вечно зелена сред голяма част от младите хора. Да имаш гъзарски картинки или яки пиърсинги по тялото вече е равносилно като да отидеш на фризьор. „Няма обаче временни татуировки - те остават за цял живот! Искам да опровергая този слух, че се махат”, обяснява татуировчикът Андрей, който рисува татуси от 11 години. Те трябва да се поддържат – да се промиват с гентамицин, антибактериален сапун и хладка вода, да  не се излагат на слънце и да не се влиза изобщо в басейн или вана поне един месец, докато не зарасне татуировката. „Имах случай с един, който си беше чоплил татуса с отвертка. Беше му станала рана. Е, после му мина, но си остана като белег”, разказва за един от куриозните си случаи Андрей. Други опасностите, които крият тату картинките, са получаването на алергии - проявяват се веднага щом машинката докосне дори и точица от тялото. Отделно различните бои, които се вкарват под кожата, замърсяват кръвта, която едва след време се поизчиства. Могат да се появят кожни смущения, подутини, инфекции, чийто признаци са зачервена кожа, висока температура, изтичане на течност от обработената кожа. Под въпрос остава съмнението дали те не са и катализатори за ракови заболявания.

img_1561.jpg
img_1563.jpg img_1532.jpg img_1510.jpg

Според Руди и Андрей обаче не може да се твърди, че те са първоизточника и се причиняват от татусите. „Ние по цял ден поглъщаме и пием химикали от храните и напитките в супермаркетите. След като свободно се продават боите, с които работим и те са на биологична и растителна основа, значи няма проблем”, обяснява Руди.

Най-модни са китайските и японските йероглифи, скорпионите и трансдермалния пиърсинг, въпреки най-разнообразните предпочитания на младежта. За самите йероглифи тийнейджърите не питали много много какво означават, макар някои да настояват да имат изписани специални думи като свобода, любов, омраза, тигър, дракон... Повечето от запалените фенове по боди арт-а си носят сами рисунките, към които изпитват неописуема зависимост и възхищение, а някои дори искат да им се нарисува нещо, което им се е случило. Остават си обаче все още каталозите и интернета като основен източник на шантави картинки. Най-смели са жените, които се решавали да си направят пеперудки в повечето случаи по нежните части на тялото. „Те сравняват болката с тази при кола маска и епилатор”, разказва майсторът Андрей. Тук мъжете ги настигали с пиърсингите, защото имат и друга роля - стимулираща. Те опровергават и слуха, че мъжката половина се кефи главно на дракони, черепи, дяволи и всевъзможни фентъзи герои, защото има и такива случаи, при които по рамената на мъже са рисувани черешки, просто защото им се кефят. Трансдермалният пиърсинг обаче безспорно си остава по-голямо предизвикателство. Обецата се вкарва под кожата, на което и да е място по тялото. От там стърчи връхчето й, на което се поставят различни топчета или шипове. За нея ще дадете 30 лева, а поставянето й, както и на  всички пиърсинги - още 25 лева. Риск от подуване и възпаляване има, въпреки, че обецата била специално направена от титан. Това обаче не спира боди арт маниаци да си я направят като част от татуировката – например цвете с топче по средата. Самите тату картинки струват различно в зависимост от сложността и големината на модела - колкото повече сантиметри покриват тялото и са по-сложни, толкова повече време и труд отнемали и съответно са по-скъпи. Те започват от 60 лева нагоре, като удоволствието да имаш някакъв скорпион на рамо голям колкото цигарена кутия е между 100-140 лева.

 

img_1298.jpg img_1302.jpg

 

Йочка Димитрова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13191 |29.02.2008 ЧРД на всички високосници, през 2012 – пак . 1| 8380 |14.02.2008 „На любовта всички възрасти са покорни” . 4| 6956 |09.12.2007 Ако станеш звезда, не се променяш ти, променят се всички останали . 1| 7522 |07.11.2007 Внимание! Хапчета за отслабване могат да предизвикат рак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads