Реклама / Ads
0| 4343 |20.04.2017 КРИМИНАЛНО

ГДБОП арестува петима лихвари от Враца

.
Спецполицаи от ГДБОП неутрализираха група за лихварство и рекет във Враца, съобщи МВР. На 18 април 2017 г. Специализираната прокуратура обвини петима участници в организирана престъпна група за лихварство и рекет, действала в района на Враца и Вършец.
 
С.И., Р.Р., С.М., Д.М. и Д.П. са задържани на 17 април 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура.

Четирима от задържаните са арестувани във Враца, а петият - на летище София, при опит да напусне страната.

От вътрешното ведомство отчитат, че операцията е пореден резултат от наложената политика на ГДБОП и Спецпрокуратурата за противодействие на местни престъпни структури, тероризиращи значителна част от населението в отделни региони чрез всяване на страх. Подобни действия бяха предприети срещу престъпни групи в село Галиче, Сливен, Разград.

Според събраните до момента доказателства петчленната група във Враца е действала от януари 2009 г. Членовете на бандата са предоставяли кредити, предимно неголеми суми с високи лихви на малоимотни хора от града и околността.

Спрямо нередовните платци са прилагани силови действия. Освен със заплахи и физическо насилие, участниците в групата често "стимулирали" длъжниците да възстановят взетото и лихвите с палежи на имоти и автомобили.

До момента не е известен броят на пострадалите от групата. Над 10 от тях вече са дали обяснения пред разследващите, в т.ч. пред съдия.

Един от групата - Р. Р., е многократно осъждан и лишаван от свобода. От петимата задържани единствено Д.П. до момента е бил с чисто съдебно минало, припомня news.bg.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на участниците в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа. До края на деня в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" на всеки от тях.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4555 |20.04.2017 ДАНС арестува петима германци за тероризъм . 0| 4048 |20.04.2017 Антимафиоти удариха банда лихвари от Вършец . 0| 4049 |17.04.2017 Самолет се разби в Португалия, петима загинаха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads