Реклама / Ads
7| 5706 |09.01.2016 НОВИНИ

Служители на ДАНС и ГДНП обещали на иракчанин канал за трафик на хора

.
Служител на ДАНС и на националната полиция, както и трети гражданин, са изнудвали иракчанин за 30 хиляди евро, обещавайки му в замяна сигурен канал за трафик на имигранти от Турция до София, съобщи Нюз. бг. Те остават в ареста, реши спецсъда.
 

Това твърди специализираната прокуратура, която в почивния ден поиска от спецсъда постоянен арест за тримата. Държавното обвинение сочи дансаджията Георги Георгиев, служителят на Главна дирекция "Национална полиция" Цено Филипов и Борис Рангелов за членове на организирана престъпна група, действала от януари 2015 г. до задържането им на 5 януари тази година.

 

Според прокуратурата, Геогиев и Филипов са поискали 30 хиляди евро от иранския гражданин Махмуд Али Мехмед, като в замяна са му обещали сигурен канал за трафик на бежанци от южната ни съседка.

 

Като бонус те искали по 2 хиляди евро на месец от трафика. Рангелов пък е обвинен за отвличане - държавното обвинение твърди, че столичанинът принудил Мехмед да се качи в колата му, откарвайки го в кафене на повторна среща с държавните силови служители, за да им предаде уречените пари.

 

Според обвинителния акт служителите отишли в заведението, което държи иракчанинът, и се представили като "Жоро от ДАНС и Цено от НСБОП", като дошли със служебен автомобил на ДАНС - Опел Астра. Двамата му казали, че ще го арестуват или ще го пратят в бежански лагер, ако не се съгласи.

 

Според защитата на тримата обаче нещата изобщо не стоят така. Тримата адвокати твърдят, че изобщо няма доказателства за истинността на тезата на прокуратурата и за налично престъпление.

 

Юристът, представляващ Рангелов пък твърди, че било практика службите да използват "момчета от улицата" при свои операции и Рангелов можело да си мисли, че им съдейства. По думите на адвоката иракчанинът има много лош български и може да не се изразява коректно в показанията си.

 

Въпреки това обаче защитникът се позова в полза на клиента си  именно на тези показания - по думите му в тях Мохамед казал, че Рангелов му подвикнал от колата да спре, като после го "тръшнал" на седалката. Тази дума може да не е използвана коректно, готов съм да се обзаложа, че на 100 грамотни българи никой не би използвал разговорно думата, навлезе в хипотеза юристът.

 

Той и колегите му поискаха да знаят как се е доказало, че тримата са трайно свързани, каквото е изискването за наличие на организирана престъпна група. Какво е извършвала тази група от януари 2015 г., след като всичко описано от прокуратурата започва от 7 декември, недоумява защитата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4556 |09.01.2016 Спецсъдът решава дали да остави в ареста служители на ДАНС и МВР . 18| 8190 |08.01.2016 Д. Гяуров към ДАНС: Има ли за България опасност от откъсване на територии и население? . 1| 6324 |30.12.2015 Шефът на Софийския районен съд въвежда дрескод за служителите . 37| 12355 |28.12.2015 Вучков громи: Затъваме! Кабинетът eдва ще издържи; ДАНС е тумор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads