Реклама / Ads
8| 7128 |07.06.2016 МИНАЛО

С. Гаспаров за Фрог: Зловещи факти за дунавските шваби се премълчават с години

.
Симеон Гаспаров
Непозната е съдбата на дунавските шваби, които стотици години са живели в мир със съседите си от различните сръбски, румънски и хърватски етноси. Съдбата им се променя след разпадането на Австро-Унгарската имерия, когато повечето от тях остават разделени в различни държави, разказва за Фрогнюз журналистът Симеон Гаспаров.
 

И още – те са нещо като българите, разделени в различни държави след войните – едни българи са останали в Сърбия, други в Гърция и т.н. Един народ, едни хора, един език, една етническа група, но в различни държави. Същото се случва и с тези германци.

 

Но техните проблеми започват още от началото на Втората световна война, когато много от тях отказват да служат в армията на Хитлер. И продължават след нейния край, когато само заради това, че са германци - те и техните деца - са принудени да плащат за греховете, които останалите германци са причинили на света.

 

И така, докато в Западна Европа празнуват края на най-унищожителната в историята на човечеството война и разрушават концлагери, в Източна Европа започват да се изграждат такива за германци. От 1945 до 1950 г. близо 12 милиона етнически германци са прокудени от домовете им. Зловещ факт, който и досега е най-големият пример за етническо прочистване в историята на човечеството и за който често се премълчава от науката. Така, както често се премълчава също и за геноцида на над 2 милиона избити или безследно изчезнали, невинни германски граждани от Източна Европа и поречието на Дунав, казва още Гаспаров, който е разговарял по темата с американската писателка Елизабет Уорън, родена в днешния Банатски Карловац – Сърбия и изпратена в концлагерите на Титова Югославия.

 

Още много интересни и премълчавани факти очаквайте в интервю със Симеон Гаспаров – само във Фрогнюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5936 |07.06.2016 Е. Славкова пред Фрог: САЩ и ЕС ще „пенсионират” Ердоган заради атентатите . 1| 4421 |06.06.2016 Търпанов за Фрог: Частници да изпитват кандидат-шофьорите, а държавата да ги контролира . 13| 6189 |06.06.2016 Доц. Христова пред Фрог: Кунева пази статуквото в МОН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads