Реклама / Ads
0| 10111 |04.03.2014 МИНАЛО

Исус в ракета и във Видин

.
Най-старата църква във Видин - "Света Петка", крие загадката на миналото - имали ли сме контакт с извънземни и откъде е дошъл Исус на земята. Защо боговете живеят на небето и дали Спасителят не е слязъл оттам? В "Света Петка" Исус е изобразен в ракетоподобен обект. Той се намира в центъра на библейска сцена, нарисувана на вътрешната стена над входа на храма.Исус с ракета е изобразен и в църквата в разложкото село Добърско.
 

Стенописът е открит през 70-те години на миналия век, когато църквата е била реставрирана. Под дебел слой мазилка се показали автентични изображения на Исус, Богородица и светии. Правени са през 1646 година, когато църквата е изографисана за пръв път. Това е станало за посрещане на мощите на светицата Петка. Тъй като до ракетоподобния обект на Исус от двете страни има светии в позата на поклон, може да се каже, че средновековният зограф е пресъздал описаното в Библията предаване на скрижалите от Бог на Моисей.

Пристигането на Исус на планината Синай - на това предаване прилича на кацането на космически кораб. То гласи: "На третия ден утринта имаше гръмове и светкавици, гъст облак над планината и много силен тръбен глас и целият народ, който беше в стана, затрепери. А планината Синай беше цяла в дим. Защото Господ бе слязъл върху нея в огън и се издигаше от нея дим като дим от пещ, и цялата планина силно се тресеше: и тръбният глас ставаше все по-силен".

След като Бог пристигнал, облакът се разнесъл, Моисей се качил на планината и получил скрижалите с 10-те Божи заповеди, а целият народ "чуваше гръмовете и тръбния глас и гледаше пламъка и планината, която се димеше, като видя това, целият народ отстъпи и стоеше надалеч".

Обяснението, че Исус е слязъл на земята с ракета е примитивно, каза епископ Сионий, викарий на видинския митрополит Дометиан. Църквата знае, че това е Исус Христос на Преображение - първообраз на Възкресението. Той е изобразен на планината Тавор в тази си светлина, която е благодатната светлина на възкресението. Така древните зографи са изобразявали светлината. До нея са достигали в молитвата си отците исихасти. Изображението на Исус Христос в църквата "Света Петка" е символика на светлината в Христос и около Христос, обясни епископът.

Църквата има тъжна история. Намира се на метри от турската кръстата казарма, която е изградена век и половина след нейното построяване. В полувкопания в земята храм през 1800 - 1802 служи епископ Софроний Врачански, който принудително пребивава във Видин. След него е била затворена от турците и превърната в склад за въглища. Отново е отворена след освобождението на Видин. Кога първите стенописи са били скрити под дебел слой мазилка, не е известно. Свалена е преди 35 години.

Смята се обаче, че храмът има магическа сила и може да лекува. Затова през последните години винаги в него има хора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 13824 |03.03.2014 И украинци са лели кръв на Шипка . 2| 16475 |02.03.2014 Сензация: Първата съветска атомна бомба – с наш уран . 3| 14583 |01.03.2014 Генерал Гурко бил „трън в петата” на Цар Освободителя . 15| 9337 |26.02.2014 Бойко се пъчи като лейтенант във "Фейсбук"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads