Реклама / Ads
2| 16697 |18.01.2012 МИНАЛО

Кела пред дилема - на топло или на свобода сред дъжд от куршуми

.
Славов го пребил заради свит мерджан на петролен бос След 10 години в изгнание Пламен Дишков-Кела се чувства чужденец в родния си Бургас.
 
Макар да е все същият – с непроменено лице и фигура, Кела няма нищо общо със страховития и безцеремонен силовак от 90-те години. 36-годишният сикаджия е вежлив, дипломатичен, опитва се да запази авторитета си отпреди години, разказаха от бургаския затвор, където настаниха екстрадирания от Португалия мафиот.

Пламен Дишков-Кела обаче е пред лична дилема – дали да остане на топло в затвора или да се бори за свободата си. Не е ясно обаче дали на улицата не го очаква дъжд от куршуми заради стари дългове отпреди десетилетие. Разпадът на СИК в края на 90-те години и взривът на благодетеля на Кела Стоил Славов през 2004 г. обърнаха пластовете на мутренския бизнес по морето, където започна да властва най-големият враг на Кела – Митьо Очите. На практика в момента няма влятелна фигура в Бургас от бившата СИК, която да е запазила бизнеса си и да е успяла да го трансформира в легален. Затова едва ли някой ще протегне ръка на окичения с мерна слава Дишков и да застане зад гърба му, смятат познавачи на ъндърграунда в Бургас.

В същото време има няколко души, които трудно забравят старите мафиотски истории и биха искали да видят Кела мъртъв Пламен Дишков бе транспортиран в София със самолет от Португалия през Мюнхен миналата седмица и веднага бе настанен в Бургаския затвор в обща килия с още 9 души. Той бе заловен край морския бряг на Атлантика през август, след като от 2009 г. е издирван с европейска заповед за арест. През същата година той бе осъден задочно на 20 години затвор за поръчителство за убийството на месарския бос Димитър Стаматов-Мастара през 2002 г. Мастара е застрелян на 21 ноември, ден по-късно Кела напуска страната ни с официалния си паспорт с полет за Полша като част от наша спортна делегация.

След това отива в Германия, където отново е арестуван през 2005 г. Същата година той застава пред местен съд за използване на фалшиви документи за самоличност. Това става само година, след като е започнало делото за убийството на Мастара през 2004 г. Но понеже в България срещу Дишков все още няма съдебна присъда, той отново е пуснат на свобода. След това отива в Португалия и смята, че се е скрил завинаги от правосъдието. През 2009 г. Върховния касационен съд окончателно го осъжда за поръчителството на разстрела на Мастара. През 2000 и 2001 г. мафиотските сметки между ВИС и СИК в Бургас се разчистват с бомби. През ноември 2000 г. семейството на Очите е убито в атентат в Несебър. През декември 2000 г. Кела и Очите се засичат в бар "Жега". Компаниите разменят остри думи, накрая се сбиват. Само месец по-късно Кела е ранен тежко при взрив на паркинга на латиноклуб "Фенси" в Бургас. Двама от най-близките му бодигардове - Димо Колев и Добрин Кафеджиев, умират. Малшанс за Мастара е, че взривът е само месец след сблъска между двамата. Логиката на Кела е непоклатима - бомбеният атентат е поръчан от Мастара  който искал да завърти самостоятелен бизнес с дрога, като "прилапа" клиентите на Дишков.

В болницата Пламен решава, че ще си отмъсти на Мастара. Чака почти 2 години - до 21 ноември 2002 г. Месарят е убит с един изстрел от снайпер пред недостроената си сграда на бул. "Стефан Стамболов" в Бургас. Физическият убиец Бойко Стоянов е получил 10 000 долара в брой. На 27 ноември 2002 г. Кела напуска страната с официалния си паспорт - като член на българска делегация за спортно събитие в Полша. Това става с помощта на висши полицаи, твърдят хора от ъндърграунда. После Кела се изпарява. А покушението срещу Мастара е толкова прозрачно, че още на 9 декември 2002 г. Пламен Дишков е обвинен за подбудителство на убийството му.

Сега адвокатите му ще се опитат да възобновят процеса, като представят нови доказателства и ново алиби на Кела в деня на разстрела. Мнозина смятат, че този ход ще бъде ознаменуван с оневиняването на Кела, който ще бъде обгърнат с политически и магистратски чадър. Факт е обаче, че пластовете за последните 10 години са се размесили многократно и няма фигура, която да даде подобна протекция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 25661 |26.07.2011 Съдбата на държавата се е решавала между 23‒ти и 26‒ти юли и преди 1200 г. . 22| 21258 |13.02.2008 Путин ни предупредил, че в архивите на КГБ има неудобни за нас тайни . 0| 6575 |03.07.2007 Първото предаване на Радио „Свободна Европа” е излъчено на 4 юли 1950 г. . 0| 6789 |01.06.2007 На 1 юни 1980 г. е излъчено първото предаване на CNN

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads