Реклама / Ads
0| 5886 |26.07.2016 МИНАЛО

Кино ”Сердика” отиде в небитието

.
Кино ”Сердика” остава мил спомен...
Емблематичното за софиянци кино ”Сердика” вече ще бъде само спомен, неговото разрушаване започна в неделя, като бутането и разчистването ще продължи до 21 октомври.
 
В момента се ограждат обезопасителни изкопи на т.нар. дупки с преградни парапети. Направени са два маршрута за камионите, които ще превозват отломките. Освен това има и график, според който майсторите ще работят от 08:00 до 20:00 часа.
Според плана там ще бъде изграден хотел от световна верига, каза преди месец министърът на туризма Николина Ангелкова. Редица организации, както и много граждани, отправиха призив да се запази поне фасадата на сградата, която е емблематична за центъра на столицата.

Снимки от разрушаването бяха публикувани от музиканта Стефан Вълдобрев в неговия профил във Facebook, който предвижда да направи и клип за кончината на киното.

"Следващите кадри не са за чувствителни хора, нито за истински филмови маниаци. Попаднах на този епизод съвсем случайно. За мен той е исторически. Да заснемеш края на легендарното кино "Сердика" е момент от особена важност - за архивите напред във времето. "Ново кино Парадизо" е неповторим и единствен. Въпреки това тия дни ще направя и малък видео клип с моите кадри от разрушаването на кино Сердика (те са потресаващи) и музиката на Енио Мориконе. Мисля, че си струва. Знаете, че това е краят на една романтична епоха, нали? В дъното на един от фотосите, ще видите накамарените седалки - всеки от нас е седял на някоя от тях. Всеки е усещал магическия сноп светлина зад себе си, очаквал е шумът от мотора на прожекционната машина. Всеки е потъвал в картините от екрана. Най-големия в София.

Няма сантимент. Няма мелодрами. Животът продължава, филмите няма да останат без дом. Сигурно на това място ще построят нещо друго, нещо красиво. Но е някак тъпо да не отбележим подобаващо свършека на култовото кино "Сердика", то заслужава. Събориха го набързо, изненадващо, някак подмолно - в неделя на обед??? (през отпуските сигурно наредбите за обществения ред не важат). Надвечер загасиха чудовищата и последната реплика на потния багерист беше: "Е па... бая работа свършииме днес!".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5667 |07.06.2016 ЕДНА ЛЕГЕНДА си отиде: Спряха бюлетина за нивото на Дунав . 11| 8742 |17.05.2016 ”Родопски хайдути” скочиха срещу ”възротиделка на помашките традиции” . 0| 5669 |15.01.2016 След Бауи си отиде и Алън Рикман, пак от рак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads