Четвъртък, 19 Октомври 2017, 13:45
Frognews
0| 5107 |16.09.2016

Легендарен плувец спасява 20 живота при страшен инцидент

.
На 16 септември 1976 г. тролей, движещ се край Ереванското водохранилище, полита към дъното. В превозното средство се намират 92-ма пътници. Шаварш Карапетян се прибира от тренировка по подводно плуване и става свидетел на инцидента. Без да губи и секунда се хвърля да помага заедно с брат си Камо.
Кой е Шаварш Владимирович Карапетян? Той е 1-кратен световен рекордьор, 17-кратен световен шампион и 13-кратен европейски шампион по подводно плуване. Това е дисциплина, която също се практикува в басейн и състезателите нямат право да поемат въздух през цялата дистанция.

Виждайки трагедията, Шаварш се гмурка, а Камо поема хората и ги прехвърля на лодка, където вече ги очаква техният треньор.

Видимостта на практика е нулева, водата е твърде мътна. Тролеят е обгърнат от гъст облак тиня. Шамарш се ориентира по токоприемниците (известни като тиранти) и се добира до покрива, после чупи с ритници задното стъкло.

"Това бе единствената възможност. Нарязах се целия, защото това стъкло е огромно и не е като автомобилните", разказва Карапетян, цитира от bTV.

 

Той веднага напипва първото тяло и го издърпва към себе си. В този момент осъзнава, че е допуснал сериозна грешка - преди гмурканото е трябвало да извърши хипервентилация, тоест няколко дълбоки вдишвания. Чрез тази техника опитните гмуркачи могат да изкарат под вода до четири минути. Разбира се, това важи само при свежи сили. В онази ситуация обаче Шаварш е на предела.

 

"Всеки път анализирам случая така, както спортистите анализират ефективността на своето представяне. Осъзнавам колко грешки допуснах. Ако не бяха те, вероятно щях да спася повече хора..."

 

Двадесет минути в ледената вода. Двадесет оцелели. В действителност героят изважда повече хора, но не всички оживяват. Когато измъква последния, вече е в безсъзнание. В докараните бутилки няма кислород. Шаварш е сигурен, че в противен случай е щял да спаси всички.

 

"След първото гмуркане вече не се страхувах. Задейства се тренировъчният инстинкт, който бях изградил чрез спорта".

 

Според експертите по онова време Карапетян е единственият човек в света, който може да извърши подобно нещо. На следващата сутрин лекарите му поставят две диагнози - общо отравяне на кръвта и двустранна пневмония. Прекарва 45 дни на легло в лечебното заведение. Гади му се дори при вида на водата. Връщането към спорта изглежда направо нереално. Но той все пак се върна. И остана до 1979 г., когато се оттегли след 11-ия си световен рекорд.


От 92-мата пътници оцеляват 46.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Музеят на авиацията в Крумово отваря врати за празника 0| 2628 |16.10.2017 . 104 г. от кървавата история на тракийските бежанци 4| 4996 |08.10.2017 . Юрген Рот пред Фрог: В България всичко става ”Just for show” 1| 6684 |29.09.2017 . Отварят за граждани залата, в която бай Тошо беше свален от власт 1| 4572 |29.09.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах