Реклама / Ads
0| 5273 |27.07.2016 МИНАЛО

Отбелязваме 139 години от Шипченската епопея

.
Паметника Шипка
Месец остава до събитията на 27 август, с които ще отбележим 139-та годишнина от Шипченската епопея. Програмата за Националното честване, което се провежда под патронажа на Президента на Република България, и тази година акцентира върху свободата, участието на деца и много живи картини от патриотични сдружения.
 

Превърналите се в традиция състезания - по изкачване стълбите към Паметника на свободата и по ориентиране, ще стартират в 9:30 часа.

 

През целия ден в часовете между 10:30 и 15:00 ще бъдат представени живи картини, които да накарат хората да преживеят моментите от Шипченската епопея.

 

Ротари България отправя покана към всички, които обичат туристическите походи да изберат своя маршрут до връх Шипка- от Соколски манастир, от м. Узана, от м. Бивака или от град Шипка.

 

За най-малките е предвидена Детска работилница на Върха, а ученици на художничката Ема Вертерова ще представят Шипка в изкуството си в откритата класна стая.

 

Ще бъде оборудвано фотографско ателие за селфманиаци. Всички дошли по обяд на връх Шипка ще участват в открит урок по родолюбие с проф. Петко Петков.

 

Освен възстановката на боевете организаторите предвиждат изненади, които ще останат скрити до 27 август.

 

Една от новостите тази година е литийното шествие, което НД Традиция организират в Габрово на 26 август. Под звуците на маршове, изпълнени от габровския духов оркестър, то ще премине по маршрут - Баев мост, градинката до РБ „Априлов - Палаузов", църквата „Света Богородица".

 

Малко по-късно в градинката на Интерактивния музей на индустрията „Шипченската епопея" ще бъде претворена върху коприна по време на Детска творческа асамблея.

 

За мероприятията е създадена добра координация между институциите, на 27 август проходът Шипка ще бъде затворен за движение, както обикновено. Организаторите са предвидили автобуси, които ще тръгнат към връх Шипка в 9:00 часа, а обратно към Габрово в 16:00 часа.

 

Цената на двупосочния билет е 2 лева. Автобусите за туристическите походи до Соколски манастир и м. Узана са безплатни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6969 |23.07.2016 14 години откакто голямата Катя Паскалева е на небето . 0| 4896 |22.07.2016 Отбелязваме 74 години от смъртта на Никола Вапцаров . 0| 6510 |20.07.2016 113 години от Илинденско-Преображенското въстание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads