Реклама / Ads
0| 6181 |11.05.2021 МИНАЛО

Радев: Най-високият олтар е онзи, пред който обричаме живота си на отечеството

.
Вярата в свободна и независима България бе упованието на априлци, поели към осъзнатата саможертва. Въстанието им не е отчаян вик, а манифест на цял народ, избрал пътя на достойните. Нека подвигът на борците от 1876 г. ни напомня, че най-високият олтар е онзи, пред който обричаме живота си на отечеството. Това заяви държавният глава Румен Радев, който беше гост на честванията по случай 145 години от Априлското въстание и 45-ата годишнина от обявяването на Бяла черква за град.
 

Вярата и знанието, духовността и просвещението дават кураж на българите да поемат борба за правото си да живеят в своя собствена свободна държава, подчерта президентът.

 

Румен Радев поздрави белочерковци и определи града им като един от символите на народното възраждане: „Още в онези години Бяла черква се очертава като гнездо на материален, духовен и културен подем, на революционна борба.“. Румен Радев се обърна с думи на признателност към гражданите на Бяла черква, днешните наследници на над стоте въстаници, поведени от Бачо Киро, затова, че пазят жив спомена за тях, развиват своите традиции и пренасят през поколенията искрата на родолюбието, на свободния и непокорен български дух.

 

В Бяла черква държавният глава поднесе венци на паметника на Бачо Киро, прие почетния строй и участва в тържествената заря-проверка в памет на загиналите герои.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6725 |10.03.2021 Радев: Днес си спомняме за българските евреи и урока по хуманност . 0| 6443 |28.02.2020 Радев: С учредяването на Екзархията се сдобихме със своя национална и духовна институция . 4| 7532 |26.03.2018 Радев: Прекършените съдби на тракийските българи не успяха да изпепелят родовата памет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads