Реклама / Ads
28| 11235 |12.06.2015 МИНАЛО

Рокфелер удари век, дари имот

.
Рокфелер
Най-старият милиардер в света - човекът със станалото нарицателно име Дейвид Рокфелер - навърши 100 години. Партриархът на "златната" фамилия Рокфелер и бивш банкер все още се радва на добро здраве.
 
Животът на Дейвид Рокфелер започва в Манхатън, Ню Йорк - там където днес е Музеят на модерното изкуство. Негов съосновател е майка му Аби Олдрич Рокфелер.Когато малкият Дейвид се появява на бял свят на 12 юни 1915 г. на това място се намира най-голямата частна резиденция в Ню Йорк. Век по-късно Рокфелер е собственик на удивителни имоти и милиарди в банкови сметки.

Петимата му братя и сестри са починали отдавна, а миналата година милиардерът погреба едно от собствените си деца след самолетна катастрофа.Въпреки възрастта си, богаташът изглежда енергичен и в добра форма в редките си публични появи.

На тържество за юбилея му, организирано от Музея на модерното изкуство, той се появи с проходилка, но облечен елегантно. По случай рождения си ден, както подхожда на милиардер, той е направил подарък - семеен имот в щата Мейн, наречен Сийл Харбър.

Според местното издание "Портланд прес хералд", собствеността с площ около 4 млн. кв.м на атлантическото крайбрежие е прехвърлена на неправителствената организация "Ленд енд гардън призърв" и ще стане част от националния парк Акадия.
Сп. "Форбс" отчита, че богатството на Дейвид Рокфелер възлиза на 3,2 млрд. долара, с което той се нарежда едва на 603-о място сред милиардерите в света.

Столетникът обаче е достатъчно състоятелен, за да притежава няколко имения и голяма частна колекция от произведения на изкуството. Рокфелер дарява всяка година милиони на Харвардския университет, който е завършил, на Музея на модерното изкуство и за редица други каузи.

Той е сред милиардерите, положили клетва за дарение - инициатива, подета от Уорън Бъфет и Бил Гейтс за даряване на минимум 50 на сто от състоянието за филантропия.

Дейвид Рокфелер е и единственият член на фамилията, който е публикувал автобиография. Когато книгата му излиза през 2002 г., милиардерът споделя за "Ню Йорк таймс", че "просто му се е случило да води по-скоро интересен живот и че описаното в нея може да се стори интересно най-вече на собствените му деца и близки".

В друго свое интервю за сп. "Форбс" богаташът казва, че никога не е приемал богатството си даденост: "Имах чудесен живот. Убеден съм, че материалните блага могат да направят живота такъв. Но когато човек няма добри приятели и близки, които да ги е грижа за него, животът става празен и тъжен и материалните блага престават да бъдат важни".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 24237 |09.06.2015 Икономика в Царство България през 1939 година . 11| 11278 |09.06.2015 Фрог око: Пра-пра-праааа... дядо ми е Самуилов войник! . 12| 12640 |04.06.2015 Фрог видя: Честваха първия танк в България . 0| 6141 |03.06.2015 НАСА празнува половин век от излизането си в космосa

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads