Реклама / Ads
0| 7055 |29.07.2021 МИНАЛО

На този ден Василий Българоубиец ослепява воините на Самуил

.
Бела̀сишката битка, известна още като битката при Ключ или битката при Клидион, е на 29 юли 1014 година. Тя е кулминация на войните между българския цар Самуил и византийския император Василий II. На този ден Василий Българоубиец ослепява воините на Самуил

В началото на този двубой Самуил има превес, но от 1001 г. насетне, когато Византия се отърсва от вътрешните междуособици и от конфликта си с арабите, българите започват да губят надмощието си и са принудени да се борят за независимостта си. За да спрат вражеските нашествия, те изграждат широка укрепителна система, преграждаща планинските проходи и другите пътища към вътрешността на държавата. При поредния си поход през лятото на 1014 г. Василий II е спрян пред едно от тези укрепления – крепостта-дема, издигната от Самуил в Ключата клисура (на гръцки: Κλειδίον, Клидион) между планините Беласица и Огражден, край днешното село Ключ.


Българските войски отбиват многократните опити на византийците да превземат преградата с фронтално нападение, но на 29 юли са нападнати внезапно в гръб от отряда на Никифор Ксифий, който успява да обходи позициите им по планински пътеки. Битката завършва с тежко поражение на българите. Според свидетелствата на различни средновековни летописци броят на загиналите е значителен, а попадналите в плен са ослепени по заповед на Василий II, наречен по-късно “Българоубиец”. Цар Самуил избягва гибелта в самата битка, но умира два месеца по-късно - на 6 октомври 1014 г., след като получава сърдечен пристъп при вида на ослепените си бойци.


Макар и да не води непосредствено до края на Първата българска държава, Беласишката битка намалява съществено съпротивителните ѝ способности и предопределя до голяма степен изхода от борбата ѝ с Византия. Наследниците на Самуил не успяват да спрат византийския натиск и през 1018 година България губи независимостта си и попада близо два века под Византийско робство.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6077 |26.12.2019 На този ден отбелязваме Деня на бащата . 5| 7748 |01.11.2019 На този ден - да сме в час по българска свяст! . 1| 8402 |28.11.2018 На този ден преди 75 години Сталин, Рузвелт и Чърчил си разделиха Европа в Техеран . 0| 6316 |04.08.2018 Този уикенд отбелязваме празниците на Берковския Балкан и Рила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads