Реклама / Ads
3| 7558 |14.03.2008 МИСТЕРИИ

Учениците скоро и без евтин обяд

.
Евтиният обяд за българските ученици най-вероятно скоро ще бъде мит. Причината е, че с въвеждането на системата на делегираните бюджети в училищата може средства за това перо да не останат.
 

Това произлиза от факта, че се определя т.нар. “единен разходен стандарт”, т. е. годишна издръжка за обучението на един ученик, която включва всички основни разходи и не е разделена по пера. Тя трябва да покрие заплати на учителите, поддръжка на училищната сграда, отопление, часове по свободно избираема подготовка, заплати на непедагогическия персонал, поевтиняването на обедите в училище и т.н., без да са указани процентните съотношения на тези пера. Бюджетът на всяко отделно училище се определя единствено на база брой ученици, които се обучават в него. Според директори на столични училища, той няма да е достатъчен да покрие всичките нужди на учебните заведения.

„Тъй като ние трябва да се погрижим първо средствата да стигнат за образователния процес, може за някои пера като поевтиняването на храната на децата да не останат средства и това да бъде грижа изцяло на техните родители”, това каза пред Frognews.bg директорът на 92-ро ОУ „Димитър Талев” Красимира Орсова.

Предвидените средства за годишна издръжка за обучението на един ученик за 2008 г. са различни за отделните общини, като са разделени в 4 групи, най- масовият случай (т. нар. 2-ра група) е 1051 лв. за ученик.

Директорът на 100 ОУ „Найден Геров” Румяна Темелкова пък е направила изчисления, че при така отпусканите средства всеки учител трябва да доплати на училището по 240 лева, затова че работи там. „Аз се надявам, че това няма да се случи на правителствено ниво, не е честно и коректно спрямо учителите и децата", каза Темелкова. Според нея ако нещата останат така , тя ще е принудена да съкрати някои разходи, сред които ще бъдат и разходите за поевтиняване на храната.

img_9923.jpg  снимка Вяра Йовева

Лошото е, че след като не се предвиждат отделни средства за различните нужди, в много училища, вероятно няма да останат средства за поевтиняване храната на децата навсякъде. И въпреки, че има действащо Постановление на Министерски съвет № 88/2000 г., което не е отменено и което дава право на тези деца на поевтиняване и режийни разноски за храната в стола към училището, те вероятно ще плащат цялата стойност на купона. Изплащането на режийни   разноски за тези обеди беше спряно 2005 г., поради липса на достатъчно средства. Излиза, че това е напълно прекратяване на социалната политика на държавата и липса на грижа за подрастващото поколение. Последствията ще бъдат вдигане на цената на храната в ученическите столове или отдаването им на мащабни фирми за кетеринг.

„Моето лично мнение е, че трябва да се предвидят средства и за поевтиняване на храната на децата или поне на тези, които са в най-тежко положение, но това ще бъде в правомощията на директорите на училища”. Това каза пред Frognews.bg зам.- кметът по образованието на столицата Йорданка Фандъкова. По думите й представителите на Столична община ще подпомагат директорите в тези нови за тях задачи.

Системата за определяне на делегирани бюджети на всички училища в България бе въведена в действие окончателно с решение на Министерския съвет от 21 януари т.г. и съпътстващото го указание на Министерството на образованието и науката и Министерството на финансите от 8 февруари. Тя бе предначертана от Закона за държавния бюджет за 2008 (чл. 70 от Преходните и заключителните разпоредби), от подзаконови актове, издадени през 2007 г., и от Националната програма за развитие на училищното образование.

Даниела Иванова 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6792 |13.03.2008 Авантата си е чиста печалба . 9| 14600 |09.03.2008 Таен доклад на БСП за скандалния пътен шеф Веселин Георгиев . 0| 5718 |07.03.2008 Частните монополисти се оказаха по-безочливи и от държавните . 2| 5886 |07.03.2008 Частните монополисти се оказаха по-безочливи и от държавните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads