Реклама / Ads
9| 17622 |04.12.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Адвокат Гьошев пред Фрог: Помощ! Прокуратурата ми се подиграва!

.
С това известният пловдивски адвокат Кристиан Гьошев изригна във фейсбук-профила си. Повод за реакцията му е отказ на заместник-апелативния прокурор при Апелативна прокуратура – София Красимира Филипова да изпълни решението на Европейският съд по правата на човека /ЕСПЧ/ по делото „ГЬОШЕВ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ“. по повод на което пловдивският юрист осъди държавата за нарушение правото му на достъп до съд по чл.6 §1 от Европейската конвенция за защита правата на човека.
 

По повод на това дело пловдивският юрист осъди държавата за нарушение правото му на достъп до съд по чл.6 §1 от Европейската конвенция за защита правата на човека.

 

Съдът в Страсбург призна, че чрез норма в Закона за движение по пътищата в нарушение на Конвенцията е била въведена забрана за обжалване пред Съд на глоби от органите на МВР до 50 лв. През 2010 година Гьошев е бил глобен 30 лв., а две съдебни инстанции са отказали да разгледат жалбата, позовавайки се на вътрешното право, без да зачетат това, което се ползва с предимство, а именно регламентираното в ЕКЗПЧ.

 

След като през юни 2018 г. ЕСПЧ установи нарушението, Кристиан Гьошев поиска от Окръжна прокуратура – София да направи предложение до Административен съд – София-област за възобновяване на делото му и то да се гледа по същество.

 

Там обаче, жалбата на младия юрист се „срещна“ със своя стара познайница от Пловдив – прокурор Христина Лулчева, към която адвокатът не таи добри чувства.
Още през 2002 година, когато е бил ученик, тогава младата дознателка Лулчева „услужливо“ за властта от НДСВ е давала писмено мнение за прекратяване на преписка и досъдебно производство пред прокурора от Районната прокуратура в града под тепетата Мирослав Христев, който е обективирал предложението ѝ в прокурорски акт.

 

Поводът за оплакването на дванадесетокластника Кристиан е било посещението му в Международен панаир – Пловдив при провеждането на ежегодната Образователна борса, на която университети презентирали своите специалности. На същото място и по същото време там е бил и тогавашният скандален министър на образованието Владимир Атанасов, който няколко месеца по-рано изгуби пред Върховния административен съд делото за въвеждането на задължителните матури за випуск-2003, от които не се предвиждаше право на освобождаване с успех Много добър 5.

 

Съдебния процес бе иницииран от родители на ученици, начело с борбената майка Нина Георгиева, представлявана в Съда от известната софийска адвокатка Стефка Манева, както и от ученици, начело именно с Кристиан Гьошев. Заради това, че беше лице на ученическите протести за отмяна на матурите, Гьошев бе наричан от всички Крис-матурата.

 

Виждайки, че Гьошев се намира в близост до образователния министър, тогавашният директор на Панаира Йордан Радев /съпруг на шефката на правната комисия в парламента и депутат от НДСВ Нина Радева/, разпорежда на гардовете от охранителната фирма АЛФА СОТ абитуриентът да бъде задържан. Така се и случва. Яките момчета искат личната карта на Кристиан, след което му разпореждат да тръгне с тях към стаичка, находяща се в задната част на една от панаирните палати. Юнакът прави опит за съпротивление, но гардовете го заплашват, че ще му сложат белезници. И така в продължение на 15 минути, Гьошев против волята си е държан от охранители в заключено помещение, като при опит да излезе от там е бил заплашен, че ще бъде ударен. Повод за освобождаването му стават журналистите, събрали се да отразят официалното събитие, тъй като той им се обажда по телефона със зов за помощ. Това паникьосва сотаджиите, които под конвой го извеждат до изхода на Панаира, за да се убедят, че младокът няма да се върне и да се конфронтира с министър Атанасов.

 

След инцидента Гьошев се обажда на популярните адвокати Михаил Екимджиев и Катина Бончева, за да им разкаже какво му се е случило. Те от своя страна му изготвят жалба и я подават в Районна прокуратура – Пловдив. Твърдят, че е налице отвличане и противозаконно лишаване от свобода.

 

Жалбата обаче попада „в ръцете“ на прокурор Мирослав Христев, а в последствие и на дознател Христина Лулчева, които на няколко пъти прекратяват преписката.

На два пъти Апелативна прокуратура и три пъти Съдът отменя тези прекратявания, като буквално „разфасова“ прокурорските и дознателски мотиви, видно съшити с бели конци, за да се поклонят чинно на тогавашната царска партия и да не „ударят“ без да искат техен кадър, който е „нагазил в калта“.

 

На няколко пъти Гьошев искал отвод на Лулчева, но тя упорито отказвала да си даде, като му заявила, че много иска да се яви ако трябва в Страсбург, за да докаже правотата си. Естествено, на няколко пъти Районния и Окръжния съд под тепетата „шамаросвали“ с отменителни актове мотивите на нахъсаната дознателка, но тя не си взимала поука и все така тикала дознанието към прекратяване.

 

През август т.г. както споменахме по-горе, пътищата на Гьошев и Лулчева отново се пресичат. Този път вече издигнатата в йерархията прокурорка иска от Кристиан да ѝ представи „заверен“ превод от Решението на Съда в Страсбург. Това нейно искане сторено, без да се съобрази, че същото е задължително и че е качено на официалният сайт на правосъдното министерство. Това вбесява Гьошев, който в ответно писмо и иска отвод, заради старата вражда. Тя обаче, в типичния си стил отказва да си даде и отхвърля искането му за възобновяване на делото му за глобата от 30 лв.

 

Адвокатът обжалва и Апелативна прокуратура отменя отказа. Мотивира се формалистично, като твърди, че редови прокурор като Лулчева няма компетентност на прави такова искане, понеже законът го бил възложил на ръководителя на Окръжна прокуратура – София, а именно Окръжния прокурор на София Наталия Николова.

 

Шефката на Лулчева отново „реже“ Гьошев твърдейки, че в Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/, няма хипотеза при която дело да се възобнови след решение на Европейския съд по правата на човека. Същата не приема аргумента на пловдивския адвокат, че при подобна липса в този закон се прилагат правилата на Наказателно-процесуалния кодекс, където такава хипотеза съществува.

 

Той отново обжалва, като зам.-апелативния прокурор на София Красимира Филипова на връх 34-тия му рожден ден /23 ноември 2018 г./ потвърждава отказа. Мотивите – кратки и същите.

 

Побеснял от това, че се отказва изпълнението на съдебно решение на Съда в Страсбург адв.Гьошев буквално изригна във фейсбук. Той е изготвил нова жалба, която вече е подадена във ВЪРХОВНА КАСАЦИОННА ПРОКУРАТУРА, която трябва да вземе окончателно решение.

 

Калин Пловдивски

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 13378 |29.11.2018 Людмил Недев пред Фрог: В КПКОНПИ приеха враждебно сигналите срещу Горанов и Габриел . 17| 15261 |23.11.2018 Четат книги на Борисов и тиквите пред Министерския съвет . 14| 10875 |23.11.2018 Иво Инджов: Интервютата на Слави бяха беззъби, не виждам политическо бъдеще пред него . 9| 16676 |21.11.2018 Илиан Василев: Представете си Горанов и Домусчиев с пранги в съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads