Реклама / Ads
5| 9870 |09.06.2023 ИНТЕРВЮ

Адвокат Величков: Гешев сверява добре тайминга си. Иска да говори след гласуването за остраняването му

.
Източник: личен архив
Очевидно е, че Гешев иска да говори след гласуването на ВСС за отстраняването му и независимо дали ще бъде освобден или ще остане на поста си, той иска да направи това изявление към нацията след решението на ВСС.
 

Пряка е връзката с това, че вчера беше оттеглено първото искане на ВСС, второто както се видя след многочасов дебат бе отложено за понеделник, а заседанието до което може да се стигне фактически до освобождаването на главния прокурор е в четвъртък, когато Гешев ще се е върнал от Брюксел. Вероятно главният прокурор сверява тайминга си с този на процедурата във ВСС и изчислява кога може да се стигне до гласуване.

 

Това е единствената причина за това отлагане на неговото изявление, което беше предвидено да се случи днес.

 

Това съобщи за ФрогНюз адвокат Велислав Величков от "Правосъдие за всеки".

 

"Втората причина за отлагането на неговото изявление е, че така държи много хора в напрежение, дори в страх, особено някои политически лидери. С отлагането на това изявление, той даде още една точка на страха, заявявайки, че ще говори в Брюксел".

 

"Там той ще бъде изслушван от Подкомисията по вътрешна сигурност и правов ред, където намеква, че ще говори за БарселонаГейт, което автоматично започва да предизвиква страх в някои хора, а те съответно държат други хора във ВСС. Всички онези, които вчера внасяха убедено, а после оттегляха предложението си", обясни Величков.


"Тук искам да кажа едно голямо “но”. Разбра се, че вече има досъдебно производство, по което дори бе поискан имунитетът на Бойко Борисов в парламента. Материалите бяха пратени в парламента и вероятно ще се разглеждат в секретна секция на Народното събрание. Очевидно се подготвя и искане за гласуване на имунитета, съдейки по това, което говори Корнелия Нинова. Всичко това обаче е следствена тайна. Ако главният прокурор започне да изнася следствена тайна в Брюксел по досъдебно производство, по което той въобще не е наблюдаващ прокурор, тогава той много сериозно ще наруши закона. Така че е много интересно какво ще говори Гешев или ще отговаря на поставените му въпроси, но трябва да внимава да не мине една линия, отвъд която ще се появи основание за ново искане за освобождаването му от поста".


"Делото БарселонаГейт трябва да бъде едно нормално досъдебно производство, което спазва всички установени процесуални правила, а не политическа томахавка в процеса на надмощие в момента, в който се играе между законодателната и съдебната власт в лицето на ВСС", отбеляза адвокатът.

 

Припомняме, че вчера Висшият съдебен съвет (ВСС) заседава почти до полунощ – близо 14 часа, по предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. До решение така и не се стигна, а заседанието ще  продължи на 12 юни. В тази връзка адвокат Велислав Величков каза:

 

"ВСС имаше и едно друго 14-часово заседание, това беше заседанието по избора на Иван Гешев за главен прокурор. Първото гласуване преди президентът да го върне за ново разглеждане. Това е много симптоматично, защото голяма част от доводите, които вчера се чуха, бяха от хора, които тогава не просто горещо подкрепяха Иван Гешев, а твърдяха точно обратните неща. Тогава членове на прокурорската колегия на ВСС и не само, твърдяха, че никакъв натиск не им е оказван, и че никакви политически поръчки няма за избора на Гешев като единствен кандидат за главен прокурор, че той не е човек, който се държи като политик или прави политически изявления и не виждат нищо скандално в неговите думи, включително за разделението на властите при втория избор."


"Сега се чуха препращания към онзи избор преди 3 год. и половина с намеци, че дори тогава им е бил оказван натиск и членовете на прокурорската колегия казаха, че и сега им е оказван натиск след внасянето за искането за освобождаването на главния прокурор, като аз си обясних, че те оттеглят първото си искане относно присъствието на израелския експерт на мястото на инцидента със взрива". 


"Оказва се, че ние имаме бивши магистрати и настоящи членове на ВСС, които са под натиск. Това са хора, които взимат решения под натиск или по поръчка и това е най-опасното, защото това е ръководния орган на съдебната власт. От него зависи почти всичко, което се случва в съдебната система, от кадровите назначения до дисциплинарните наказания, от бюджета до кариерното израстване на магистратите".


"Ние разбрахме, че там има едни зависими или страхливи хора, които се водят не по съвест и убеждение, а по това какво някой ги съветва или какво някой ги заплашва и това показва пълната несъстоятелност на този орган, в този му състав  и тази структура", подчерта Величков. 


"След вчерашното заседание, имам чувството, че самият Висш съдебен съвет е по-голяма опасност за съдебната система в момента, отколкото самия главен прокурор Иван Гешев. Представете си, че ако той не беше с изтекъл мандат, беше освободил  Гешев и трябваше да избере следващия главен прокурор със 7-годишен мандат. Дали това нямаше пак да се случи по поръчки, зависимости или страх?. Точно това е опасното и води до фактическото самоунищожение на идеята за безпристрастно правосъдие, защото това е шапката на съдебната власт".


"Не мога да си обясня как е възможно магистрати с толкова голяма стаж и претенция за себе си, високо имотни магистрати, с много добро имотно състояние, да се ръководят от страховете и зависимостите при тези най-важни избори. Скандално беше това, което вчера се случи на заседанието" заяви адвокат Велислав Величков.

 

Разговаря Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 9751 |31.05.2023 Адв. Георгиев: Гешев и Радев искат да няма правителство. Президентът ще управлява, а ВСС няма да се попълни . 28| 16469 |17.05.2023 Георги Георгиев, БОЕЦ за Фрог: Получих телефонно обаждане от Гешев с покана за среща за ”Барселонагейт” . 25| 13663 |15.05.2023 Бойко Станкушев за Фрог: Между Иван Гешев и Бойко Борисов започна една канибалска война . 22| 22013 |15.05.2023 Адв.Екимджиев за Фрог: Империята Борисов ще отвърне на удара. Възможно е до часове Гешев да бъде обвинен, дори задържан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads