Реклама / Ads
13| 10216 |01.06.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Алек Алексиев: Аз съм наполовина руснак. От началото на войната не общувам с леля ми, защото подкрепя Путин

.
Алек Алексиев
"Аз съм наполовина руснак. От началото на войната не съм общувал с леля ми, защото тя подкрепя действията на Путин”. Това разказа актьорът и продуцент Алек Алексиев в интервю за NOVA. Разказа и история за баща и дъщеря от Украйна: "Ще бъда в отбранителния отбор, трябва да защитавам". Дъщеря му беше в буса. Каза, че тя не знае, "не ѝ казвай".
 

Алексиев беше един от първите хора в България, които помогна на украинските бежанци. Оттогава е ангажиран в подкрепата за страната срещу руската агресия.

 

"Има огромен проблем в образователната система. Оттам стартира подобна слепота в крайности", така той коментира вярата в руската пропаганда.





"Аз съм половин руснак. Почти цялата ми рода е в Русия. Леля ми, чичо ми, братовчеди, както и доста хора, които вече си и отидоха - чашката не прощава. Там алкохолът компенсира и това работи за Путин. Много ми е болно, защото не съм общувал с леля ми от 27 февруари, 3 дни след началото на войната през 2022 година. Нямам намерение да общувам с нея и нямам намерение да отида някога отново там. Леля ми подкрепя Путин по всички начини, с които може. Тя допринася и финансово за смъртта на хора", разказа той.

 

"Няма да забравя как на третото-четвъртото пътуване до Украйна имах уговорка с един човек Макс да докарам дъщеря му, която е на 15 години, и кучето ѝ. Имаме среща в Чернивци. Имахме уговорка да докараме към България и още 5-6 човека. Макс пристига с дъщеря си, качваме багажа, смеем се. Питам го: "Ти накъде?". Той вижда, че дъщеря му е вътре и казва: "Харкив". Погледнах го, защото Харкив в онзи момент беше брутално бойно поле, както и продължава да е. Питах защо. "Ще бъда в отбранителния отбор, трябва да защитавам". Дъщеря му беше в буса. Каза, че тя не знае, "не ѝ казвай". Беше възможно да съм станал свидетел на последната прегръдка между баща и дъщеря. Макс, слава на Бога, е добре, жив е. Дъщеря му живее в България и работи, говори перфектен български и е прекрасен човек".





През 2023 година на церемония по раздаването на театралните награди "Икар" Алексиев и съпругата му - режисьорката Яна Титова, излязоха на сцената на Народния театър "Иван Вазов" с тениски с надпис "Морфов". Алексиев носеше и значка с украинското знаме. Заедно с тях двамата бяха и дъщерите им - Ая и Хана.

 

Алексиев и Титова бяха обявени за победители в категориите за най-добър куклен спектакъл и за постижения в кукленото изкуство. Когато се качиха на сцената, Алексиев се обърна задочно към държавния глава Румен Радев по повод позицията му, че България не трябва да изпраща военна помощ за Украйна и да участва в общата европейска поръчка на 1 млн. снаряда.

 

"Не виждам г-н президента на Република България, на когото бих искал да кажа, че ние сме парламентарна република. Слава на Украйна и да живее България!", каза актьорът от сцената. Последваха аплодисментите на по-голямата част от публиката, събрала се на събитието в световния ден на театъра - 27 март.





Алексиев е ангажиран и в работата си покрай Фондация "Даная":

 

"Трябва да намериш решение за всеки проблем. Всеки проблем има решение. Когато има проблем, с какво можем да допринесем. Тези фондации са инструментът ми да бъда полезен. Детското здраве и образованието са фокуса ми".

 

По думите му баща му има основна роля в това да се занимава с актьорство.

 

„Израснал съм в Народния театър и вероятно на подсъзнателно ниво това ми е повлияло”, допълни Алексиев.

 

Според него изкуството може да променя и спасява животи:

 

„Давам за пример филма „Доза щастие”. Над 90 деца са спрели да взимат наркотици или са убедили свой познат да намери правилния път, след като са го гледали”, каза още актьорът.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4836 |31.05.2024 Енергиен експерт: В България има някакъв вид романтизъм, свързан с ядрената енергетика . 5| 4688 |29.05.2024 Ще се случат още много катастрофи между влакове на Централна гара София? . 10| 7471 |28.05.2024 Адвокат в България, боен медик в Украйна. Историята на един войник - 37-годишна българка . 0| 3836 |28.05.2024 БДЖ пак не са виновни: Тричасовото закъснение на влаковете било заради софтуерен проблем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads