Реклама / Ads
16| 7309 |10.10.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Анализаторът Пламен Димитров: След масираните удари, дали Путин пак ще размаха ядреното плашило?!

.
Ескалация на войната – това е най-кратката оценка на днешните руски удари срещу големи украински градове и срещу цивилната инфраструктура. След взривяването на Кримския мост Путин отчаяно се нуждаеше от някакъв решителен отговор, който да съхрани авторитета му. И понеже руската армия не е в състояние да нанесе мощен удар на фронтовата линия в Източна и Южна Украйна, остана само възможността за ракетни атаки срещу сърцевината на градския живот на противниковата страна.
 

Това обаче е предпоследната опция, опасенията се, че след като нейното въздействие се изчерпа, на Кремъл не му остава нищо друго освен да размахва ядреното плашило.


Частичната мобилизация в Русия, обявената анексия на 4 украински области, новите санкции на ЕС, анонсираните нови оръжейни доставки на западните съюзници за Киев, взривяването на Кримския мост и днешните удари срещу Киев и други големи градове са стъпки по спиралата на ескалацията. Крайните цели на двете воюващи страни стават все по-радикални. На 24 февруари Украйна беше готова да преговаря за някакви отстъпки, включително отказ от членство в НАТО. След военните успехи от септември-октомври Зеленски вече казва, че войната ще свърши, когато руските войски се изтеглят от всички украински територии. А след днешните руски удари вероятно и евентуалното освобождаване на цялата страна няма да сложи край на конфликта, Киев ще настоява за репарации и международен трибунал за военни престъпления. След анексията на четирите области целите на Русия също не могат да включват нищо по-малко от съхраняването на териториалните придобивки, такива, каквито бяха те в края на септември. Путин вече няма възможност да потуши конфликта като се оттегли от властта (не че той има намерение да го прави), такава стъпка може да го прати в Хага и да го застигне съдбата на Милошевич.


След днешните руски удари американците вече ще бъдат много по-убедени, че Украйна трябва да получи мощни съвременни системи за противовъздушна защита. Ударите срещу градската инфраструктура няма да сломят духа на украинците, напротив – ожесточението им нараства, те няма да се съобразяват с никакви „червени линии“ на Москва, днес има съобщения за удари срещу военна инфраструктура в три гранични руски области – Курска, Белгородска и Брянска. Рисковете от живот в големите градове обаче вероятно ще провокират нова бежанска вълна от Украйна към европейските държави – и това ще е голям успех за Русия, винаги съм подчертавал, че демографският аспект на конфликта е много важен.


И накрая – къде сме ние, европейците? Днешните снимки на окървавените хора в Киев показват колко жалки са нашите еснафски тревоги, че заради конфликта с Русия енергийни суровини поскъпват и е препоръчително да намалим малко отоплението в домовете си или пък да ходим на почивка в Гърция, вместо на Мавриций или в Тайланд.


Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3615 |24.08.2022 Мартин Димитров: Наивно е да смятаме, че руският газ е по-евтин . 0| 14592 |29.07.2022 Експертът Пл. Димитров: Чудеса, в които късметът на аутсайдера в газовия бизнес работи за България . 0| 6798 |21.06.2022 Мартин Димитров: Струва ми се, че президентът Румен Радев иска служебен кабинет . 0| 16180 |27.04.2022 Анализаторът Пламен Димитров: Газпром си реже клона, ако спре газа за Полша и България, здравият разум е напуснал Кремъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads