Реклама / Ads
5| 9669 |21.11.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Д. Божилов за Фрог: Борисов ни завеща модела КОЙ

.
Премиерът Борисов
Трябва ли Цветан Василев от Белград да ни каже, че България се управлява по мутро-олигархо-политически модел? Това го виждаме ежедневно и не е тайна за никой.
 

Бездействието на Главния прокурор, ДАНС и останалите държавни органи, призвани да се борят с корупцията и едрата организирана престъпност, показателно замълчават когато става въпрос за делата на Пеевски и Борисов. Какви ли не документи и доказателства през годините излязоха на бял свят – от секретни грами на американския посланик, през СРС-та по аферата Мишо Бирата, до изнесени документи за взаимовръзки на Пеевски, Борисов с лицето Сталийски и пладнешкия обир на активите на КТБ. От прокуратурата ни звук, ни стон. Вече минаха почти 3 години от ограбването на българите с 7 млрд. лв., но виновни и яснота по случая няма, коментира юристът Даниел Божилов от НПО "Ние, гражданите".

 

Очаквам и след последното интервю на Цветан Василев отново на екран да излязат обичайните защитници на Борисов в лицето на Бъчварова и някой говорител на прокуратурата и отново да ни обяснят, че Василев е престъпник и изнася цялата тази информация само с цел да се оневини. Странно защо обаче никой не подставя под съмнение информацията, която дава защитеният свидетел Бисер Лазов, който за услугите си е щедро възнаграждаван. За прокуратурата той невинен ли е при положение, че имено неговите подписи седят под конкретните документи. Явно така е удобно на КОЙ.

 

Истина ли е това, което казва Василев? Много от изнесените факти са проверявани вече и от тях се установява, че наистина най-скъпите активи на фалираната КТБ са отишли в ръцете на определени хора на безценица. Въпреки опитите да се потули и затвори страницата КТБ, това няма как да се случи. В банката потънаха активи за над 7 млрд. лв. като бяха ощетени много вложители. Непряко са ощетени всички българи, защото вредите от фалита на банката до момента надхвърля 10 млрд., а те първа цената ще се увеличава.

 

Както преди повече от две години казахме след време ще се установят и истинските виновници за фалита по това къде и на каква цена ще отидат активите. Постепенно това става все по-очевидно и не е тайна, че тези активи отиват в няколко посоки – едната към Борисов и кръга около него, другата към братя Велчеви и кръга около тях и разбира се към фирмите на Делян Пеевски.

 

Освен главните виновници за ограбването на банката и прикриване на следите – Борисов, Пеевски и Цацаров към тях трябва да се присъедини и финансовия министър Горанов. За сега той убягва от фокуса, като майсторски се опитва да свали съпричастността си към кръговете около Пеевски. Наскоро в едно интервю заяви, че няма случай да е помагал на фирмите на Пеевски.

 

Това разбира се, не е така. Случаят с финансирането на малката фирма „Водстрой“ от ББР беше широко отразен. Оправданието, че Горанов не е знаел КОЙ седи зад тази фирма е наивно. Няма как да изливаш милиони без да си проверил КОЙ е собственик на дружеството и дали то е платежоспособно.

 

Други фирми от кръга Пеевски са финансирани и през Общинска банка. Контактите и влиянието на Горанов в тази банка са известни. Начините и на работа също, при положение че премиера Борисов в началото на 2015 г. в пристъп на откровение заяви, че тази банка е била пред фалит и се е налагало също да бъде спасявана.

 

В заключение следва да се отбележи, че оставката на Борисов не се отразява в особена степен на модела КОЙ. Той отдавна се е разпрострял в съдебната система и уж независимите регулатори като там са инсталирани калинки, които ще направят всичко възможно модела да продължи да се развива.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4442 |26.03.2024 Бойко Рашков: Нотариуса има шапка - и в прокуратурата, и в МВР. Капа ли е, капо ди тути ли е, какво е?" . 8| 3334 |26.03.2024 Гого Лозанов: Отпадането на ПП-ДБ от властта ще доведе до разпадане на либералната демокрация . 10| 3721 |23.03.2024 Съдия Дишева: Сарафов може да бъде заменен толкова светкавично, колкото Гешев . 2| 11652 |22.03.2024 Адв. Величков: Ако не извършителите, можеха да разкрият поръчителите на убийството на Нотариуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads