Реклама / Ads
7| 5921 |24.04.2015 НАРОДЕН ГЛАС

БСП: Столицата се развива в центъра, в кварталите - не

.
София се развива в центъра, но не се инвестира там, където живеят хората и има нужда от нормални условия за съществуването за всеки гражданин“. Това каза председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Милка Христова по време на кръгла маса “Другото лице на столицата - Визия за София“.
 

София е европейската столица с най-замърсен въздух“, добави общинският съветник арх. Борислав Борисов. Той изброи проекти за столицата, които биха могли да се свършат в рамките на един мандат на Столичния общински съвет, но не са свършени. Той обясни, че включват - културно историческото наследство на София като обществен ресурс, Хидро парк Искър като нов шанс за отдих и спорт, Софийска балнеология като лечебна цел, Витоша като домакин на възможни олимпийски игри и развитие на инженерна инфраструктура.

 

Милка Христова обърна внимание на проблема с управлението на софийските търговски дружества. Тя изтъкна, че Столична община разполага с най-голямата общинска собственост в България, но начинът, по който управлява приходите от нея, не може да удовлетвори гражданите. “При поредния бюджет и изпълнението му се оказва, че София не събира планираните приходи от общинската си собственост. Само 2,8 млн. лв. са приходите за 2014 г., които СО е събрала от дружествата, на които е собственик“, съобщи Христова. Тя бе категорична, че проблемите на София не са малко, а напротив.

 

Милка Христова поясни, че идеята на платформата на БСП е да бъде обективна, обоснована, да защитава конкретни интереси на гражданите и да бъде приета от самите тях като решаваща проблемите им. Председателят на групата на БСП в СОС подчерта още, че хотелите в столицата са запълнени едва на 50 % и причината за това е, че не се инвестира достатъчно в историческите дадености, които града има. „Не се ползват и минералните извори, които София има. Ходим на спа туризъм в други градове, но имаме на една ръка разстояние лечебни извори“, допълни тя.

 

Арх. Иван Данов, министър на инвестиционното проектиране в кабинета на Пламен Орешарски, е на мнение, че обитателите на града трябва да идентифицират себе си и да приемат града като свой, да живеят с проблемите му и да участват в управлението. “Градът е уникален с това, че се намира между няколко планини, има водни площи, исторически дадености, които не се използват. „Големите европейски градове използват историческите си дадености и правят бизнес, а София не е един от тях“, каза Данов. Според него няма план за развитие на жилищните сгради. Той обърна внимание и на проблема с паркирането като посочи, че огромни територии в централната градска част и периферията остават неизползвани и могат да решат проблема с паркирането, но санкциите няма да решат проблема.

 

Народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Анастасов коментира, че в крайните квартали, като Люлин, Младост, Овча Купел, в последните години почти няма инвестиции за тревни площи и детски площадки. „За крайните квартали се сещаме само, когато дойдат изборите“, допълни той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 6203 |24.04.2015 На 9 септември няма кой да пази небето ни! . 35| 6358 |23.04.2015 Б. Цеков: Остана ли сини шуранайка и братовчед без държавна хранилка?! . 10| 6686 |23.04.2015 Никола Филчев: Съдебната реформа е преливане на пусто в празно . 8| 6074 |22.04.2015 БЗНС защитава "хибридната жертва" Ненчев с митинг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads