Реклама / Ads
31| 57326 |25.02.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Румяна Ченалова: Ето какво предлагам на Гешев да провери

.
Румяна Ченалова
През 2013г., няколко месеца след регистрирането на Еma BGS SL , кипърска офшорка Palms Enterprises LTD и прехвърля около 2 млн евро. Директори на кипърската офшорка са Йордан Христов и Иван Саздов.
 

Ето какво предлагам на Гешев да провери:

 

Като се проследят вписванията в ТР се установява следното:

 

През 2008г. Palms Enterprises LTD и община Приморско регистрирали "Спортни имоти Приморско"АД при участие 50/50. Общината внесла 28 дка земя за спортен комплекс и спортна зала, а кипърската офшорка - 1 374 500 лв.
Въпрос към ДАНС, Финасово разузнаване, банката, която е осъществила превода, прокуратурата : Извършена ли е проверка според правилата на Закона за мерките срещу изпирането на пари относно произхода на сумата, идентифициран ли е собственика на офшорката?






Изпиране на пари според чл.2 от закона е налице и когато дейността, от която е придобито имуществото, е извършено в държава членка на ЕС или друга държава.

Очевидно никой нищо не е свършил, защото две години по късно - в края на 2010 г., - в един и същи ден "Спортни имоти Приморско"АД сключва договори за заем отново с кипърската офшорка, с две български дружества и с офшорка, регистрирана в САЩ.

От кипърската офшорка получава суми в евро и лева на общо стойност 2 966 247 лв.
От американската - 196 234 лв.
От "Перла Турист"АД - 1 413 012 лв.
От ОМЗ ООД - 75 883 лв.


Последните две фирми са изцяло контролирани от Йордан Христов.

Извършена ли е проверка съобразно правилата на ЗМИП? Как са постъпили паричните суми? Идентифицирани ли са собствениците и предприети ли са мерки по изясняване произхода на средствата?

 

Възможно е такива суми да не са постъпвали по банков път - аргумент за това е заключението на експертите по оценяването на непаричната вноска.

 

Тези въпроси са изключително важни, защото случващото се в следващите години е безкомпромисно ограбване!

 

През 2011г. предоставените заеми не се връщат от Спортни имоти Приморско"АД и срещу вземанията си фирмите придобиват акции с общинско участие. Капиталът се увеличава до 6 051 376 лв.

 

През 2019г. акционерите - американската и кипърска офшорка продават акциите си на българското дружество ОМЗ ООД - контролирано от Йордан Христов, както и другият акционер "Перла турист"АД.






Така на практика Йордан Христов придобива 99% от акциите на "Спортни имоти Приморско"АД пр, а за общината остава 1%. В капитала на дружеството е включен общински имот със сериозна площ, застрояване и предназначение.

Въпрос към прокуратурата: Няма ли данни за измама или документна измама и сериозно увреждане на обществен интерес? Какъв контрол е упражнил кмета на гр. Приморско и членовете на Общинския съвет?


Някой проверил ли е по ЗМИП офшорните фирми и произхода на средствата?

Същата Palms Enterprises LTD е извършила превода на около 2 млн евро на фирмата на Борислава Йовчева. Този факт и размерът на сумата са дали основание на каталунската полиция да започне разследване за пране на пари.

В България Palms Enterprises LTD е превела 3 966 247 лв.






Същата фирма, същият представител. В единия случай като подарък, в другия, за да се придобие чрез измама общински имот, който в такива размери и с такова предназначение няма как да купи без сериозен обществен скандал.

 

Какво ще направи българската прокуратура?

 

Има ли чадър над Йордан Христов и ЗАЩО?

 

Румяна Ченалова, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 20648 |06.02.2020 От Сталин до Фалконе - какво ни казва за Иван Гешев интериорът в кабинета му . 11| 10683 |30.01.2020 Румяна Ченалова: Тихо и на тъмно бетонират недосегаемостта си . 7| 9606 |16.01.2020 Румяна Ченалова: ВиК-холдингът на Борисов е схема за подаряване на водните дружества на частни лица . 2| 7054 |30.12.2019 Румяна Ченалова: Станахме пашкулна нация, вегетираща от разлагане към умиране

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads