Реклама / Ads

0| 4389 |30.08.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Джамбазки обвини ЕС като съюз на двойните стандарти!

.
Ангел Джамбазки
Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки настоява за открит дебат в Европейския парламент по темата за свободата на доставката на стоки и търговията. Повод за това е отговор до него от Европейската комисия за нарушения на разпоредбите за единния европейски пазар от страна на скандинавските държави.
Джамбазки описва редица случаи, в които държави-членки създават изкуствени бариери, законови и фактически, пред свободната търговия, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Като пример той посочва блокирането на вноса на български вина в скандинавските държави. Оказва се, че Швеция, Финландия, Норвегия и Исландия са наложили държавен монопол върху продажбата на алкохол.

Производителите са ограничени в своите предложения в отговор на посочените от всеки монопол спецификации в офертите за закупуване на вина за продажба на дребно в съответната държава. Спецификациите засягат категориите продукти - червени или бели вина, биологични вина, сортове грозде и най-вече цените.

Също така всеки монопол има правомощието да решава произволно кои продукти могат производителите от определена държава на произход да предлагат на пазара. Например българско вино никога не би могло да се конкурира с френското, защото нашето никога няма да бъде считано за толкова добро, колкото е това от Франция.

"Тази политика за закупуване на монополите възпрепятства вноса и конкуренцията, защото производителите са ограничени да предлагат единствено категориите продукти, посочени от монопола, вместо да предлагат цялата си гама от продукти", смята евродепутатът.

Според Ангел Джамбазки това е практика в най-различни сфери и тя е не е патент само на скандинавските държави.

Той смята, че вината е колкото на отделните държави членки, толкова и на Европейската комисия, която знае и вижда, но охотно си затваря очите.

"Позната до втръсване е мантрата, че ЕС се крепи на свободата на движение на стоки, но когато имаме едно системно нарушение на това правило, започваме да се питаме каква точно свободата на стоки има в ЕС. Има стотици, ако не хиляди примери за ограничаване на конкуренцията и ЕК си затваря очите", коментира евродепутатът от ВМРО.

Според него, ако България си позволи подобна политика, веднага ще започне дебат, проверка и дело срещу нас в съда на Европейския съюз.

"Това е двоен стандарт и лицемерие. Не може да се търпи повече това отношение и тази политика. Българското правителство трябва да постави ребром въпроса и да настоява за решение. Не може да искат от нас да изпълняваме и преизпълняваме правилата, а другите държави да ги нарушават в наш ущърб. Ясно е, че ЕС се нуждае от пълномащабна реформа, защото в този си вид нито ЕК, нито Европейския парламент, нито ЕС като цяло са ефективни", настоява Джамбазки.

Той смята, че в европейските институции има раздута бюрократична машина, която обслужва корпоративни интереси за милиарди и ощетява цели държави, нации и производители.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 4329 |30.08.2016 Прокуратурата обвини строители след трагедията в Италия . 0| 4022 |16.08.2016 Прокуратурата в Пазарджик обвини полицай за измама . 0| 3828 |27.07.2016 Обвиниха мъж, представял се за полковник от ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ