Реклама / Ads
27| 7480 |04.02.2015 НАРОДЕН ГЛАС

В. Енчев за Фрог: ДПС иска циничен законопроект; ще взриви етническия мир

.
Велизар Енчев
Точно така започна етническият конфликт в бивша Югославия, коментира за Фрогнюз независимият народен представител Велизар Енчев.
 
18 години след 4 февруари 1997 г. беше финализиран процеса на криминална приватизация (и масова, и работическо-мениджърска), в резултат на които на върха се позиционираха, условно казано, около стотина семейства, които овладяха българската икономика, или по-точно я заграбиха. 18 г. по-късно в България най-употребяваната дума е „концесия”, а най-уважаваните хора са т.нар. милионери, станали толкова богати в резултат на тази престъпна приватизация. Другата много употребявана дума е „субсидия” – държавна или европейска. Всичко, около което се върти разговорът в българския парламент, е това – нашите хора и нашите общини през 2015 г. да усвояват субсидията, защото бюджет 2015 е направен така.

Прави ли ви впечатление колко малко се говори за това как ще се използва 11-милиардният дълг, който българската държава взе в края на миналата година? Тези пари ще се използват не само за покриване на възникващи сега задължения – краткосрочни и дългосрочни разходи за 2015 г., но и за гарантиране на банкови депозити, за гарантиране на плащания по евросубсидии и на други подобни неща, а само преди една година, когато тогавашният премиер Орешарски предложи да се поеме дълг от 1 милиард, онази опозиция в лицето на ГЕРБ, както и сегашните десни вдигнаха вой до небесата, че това ще доведе до национална катастрофа. А не е ли национална катастрофа 11 пъти по-голям дълг, без ясни параметри за неговото използване. А какво са предстоящите общински избори, ако не избори за разпределение на европейските субсидии, които по линия на регионалните програми възлизат на около 4 милиарда евро, каза Енчев. От това, кой ще спечели общинската власт зависи и по кои проекти избрани фирми ще печелят субсидиите.

Друга модерна дума е „реформа”, но тя беше изпразнена от съдържание още по времето на Тодор Живков, коментира Енчев. Ще дам един пример за т.нар. реформа в енергетиката. Сега се предлага реформа в ДКЕВР, като първата част от реформата е да отпадне прилагателното „Държавна”, тъй като комисията ще мине от подчинение на МС към подчинение на НС. Когато попитах от парламентарната трибуна защо е необходимо това, ми отговориха, че било заради смяната на принципала, като че ли НС не е представител на същата държава. Сиреч проявява се едно канцеларско отношение, зад което обаче прозират хищнически частни интереси. От друга страна явно е желанието да се разбие Комисията на две подкомисии – водна и енергийна. Но както ме консултираха експерти в НС, подчертавам експерти, не депутати, при гласуванията в съответните подкомисии ще надделяват определени лобита на частния капитал. Ето това минава като реформа. Това е един пример, за който хората знаят много малко, но и да знаят, какво могат да направят.

 

По начало хората трябва да разберат, че промените стават по два начина или с комбинация от двата – чрез лоби на народа в парламента или чрез уличен натиск. Тези управляващи разбират само езика на силата – легитимната парламентарна сила – и демократичния уличен протест. Днес обаче наблюдаваме някакво ужасно примирение със съдбата, хората са убити от този преход, уморени, обезверени от тези, които ги представляват в НС, някои напуснаха този живот, други минаха в духовна емиграция в буквалния смисъл на думата и поради тази причина има едно отдръпване от собствения интерес на народа. Къде отиде тази огромна енергия на протестърите, която се прояви при онова екзотично назначение на Делян Пеевски, попита Енчев. Сега се гласуват закони против интереса на хората, но извън парламента цари пълно мълчание. Вярно, в НС много хора се изказват по тези въпроси: и червеният депутат Румен Гечев, и най-добрият оратор в парламента Мая Манолова, но това е капка в морето, отвън цари едно безвремие.

 

Снощи внесох в деловодството на НС един законопроект, който ще докара сериозни проблеми на всички партии в парламента – поправки в Закона за политическите партии за намаляване на държавната субсидия за партиите от 11 лв. на глас на 5 лв. на глас. Аз направих такова предложение още миналата година, когато се гледаше бюджета, но заради нощните часове, в които стана това, вероятно не всички го разбраха. Така или иначе тогава не получих никаква подкрепа. Вчера обаче внесох промени в Закона за политическите парти и искам да видя как ще гласуват всички, когато той влезе в пленарна зала и как ще оправдаят тези огромни ненормални разходи за политическите партии. Особено като се има предвид, че в Германия за депутат се отделят 50 евроцента, в Гърция – 60 евроцента, в Македония – около 1 лев…Аз разполагам със справка какво ще получат десетте партии, имащи право на държавна субсидия, през следващите 4 години, това са потресаващи цифри. Събирателен образ на тази статистика е едно признание на г-н Б. Борисов, чест му прави, че го артикулира. Той миналата година призна, че партия ГЕРБ има на депозит в банки 105 милиона лв и има проблем с тяхното изхарчване. Възмутително е решението на предишния парламент за 11 лв. на глас на фона на субсидиите в Европа. Аз предлагам италианският модел за 2 евро на глас, за да не ме обвинят, че подхождам популистки, както направи партия Атака. Те предложиха нулева ставка за субсидиите, но това ще доведе до тотална финансова зависимост на политическите субекти във и извън парламента. Не че сега те не са зависими, но тогава зависимостта ще е тотална, докато понастоящем тя е частична.

 

Много важно е българският гражданин да е информиран за всичко това, а то не се случва, и не по негова вина. Вечер, след като цял ден се е борил за хляба си, той получава една филтрирана информация и не разбира какво му готви политическият елит.

 

Днес в НС се проведе дебат, който е един цинизъм и аз предложих той да се прекрати, защото много ми заприлича на дебата преди разпадането на Югославия, каза още Енчев. ДПС предлага законопроект със задна дата за връщане на турските имена на починалите български граждани и за търсене на отговорност за възродителния процес. И това се прави точно сега, точно в този момент, когато настъпва Ислямска държава, когато радикалният ислям е най-острата тема в международните отношения, когато тероризмът настъпва по всички линии. А в страната цари относително спокойствие и Лютви Местан иска да консолидира с този законопроект своите избиратели тъкмо преди местните избори. И понеже сега се запалва огънят на етническото напрежение, напомних, че точно така започна етническият конфликт в бивша Югославия – с подобни дебати в парламента между лидерите на две националистически етнически формации. Никак не е малка опасността и тук да се разруши крехкият етнически модел, което на фона на икономическата катастрофа, е недопустимо, заключи Енчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8062 |03.02.2015 Адв. Ботев пред Фрог: Да се режат парите на магистратите при загуба на дело в Страсбург . 58| 10446 |30.01.2015 Кольо Парамов пред Фрог: Желев беше жестоко обиден от Иван Костов . 5| 5253 |29.01.2015 Г. Гьоков пред Фрог: Само на някой ще се увеличи пенсията с новото изчисляване . 19| 5415 |28.01.2015 Е. Михайлова пред Фрог: И Европа зове за промяна на ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads