Реклама / Ads

31| 21153 |29.07.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Евгений Дайнов: ИТН виси на косъм от това да се превърне в „и т.н.“

.
Евгений Дайнов
Човек и добре да живее, понякога се налага да му бъдат припомнени елементарни, базисни, аксиоматични факти – факти обективни, т.е. независещи от това дали ни харесват, или не. Това днес особено се отнася за партия ИТН, все по-видимо изпускаща историческия шанс да направи правителство за промяна и изчегъртване.

Това коментира политологът Евгений Дайнов, цитиран от OFFNews.

 

Факт първи е от областта на аритметиката. ИТН има подкрепата на 24 на сто от гласувалите (т.е. на около 12 на сто от всички български граждани) и разполага с 65 депутата в Народното събрание – половината от необходимото за самостоятелно правителство. Изводът от този факт е, че пред ИТН стои задачата постоянно да увеличава подкрепата за себе си, за да може да управлява.

 

Факт втори е от областта на политиката. Работата на всеки политик, дори радващ се на подкрепата на мнозинството, е да приобщава. Да превръща симпатизантите в съратници, неутралните – в симпатизанти, а противниците – в неутрални. Особено това е работата на ИТН (виж факт първи).

 

Какво обаче реално прави ИТН? Точно обратното. За едно денонощие успя да се изпокара с естествените си партньори ДБ и ИСБНИ, рискувайки да ги отблъсне от кръга на възможните съратници. Нещо по-важно: смъртоносно се скара със служебното правителство, т.е. с министрите, които се радват на най-голямата обществена подкрепа в историята на българската демокрация. Оттук насетне, когото и от тези успешни люде да се опита да покани в правителството си, ИТН ще се натъква на отказ.

 

А ще се натъква на отказ не само заради естествената им колегиална солидарност с омаскарения от Тошко Йорданов финансов министър Асен Василев. Има и друго. Всеки поканен от ИТН служебен министър веднага ще си направи елементарната сметка: „Тия каниха за министър Асен, после го омаскариха. Аз, ако отида при тях министър, и под мен ще ровят, докато не обявят, че са намерили теле под вола”. А че Тошко откри точно теле под вола стана ясно, когато се разбра, че Василев е бил страна по гражданско дело, а не е бил обвинен по Наказателния кодекс. Василев е спечелил гражданското дело още през 2013 година.

 

Факт трети пак е от областта на политиката, но - само за напреднали. Ако ти трябва да увеличаваш подкрепата си, можеш да го правиш и чрез въвличането на солидни, уважавани и решителни хора в твоите дела. Като например да привлечеш в правителството си хора като Асен Василев, Кирил Петков, Бойко Рашков и подобни. Техните действия, когато бъдат подкрепени от публиката, ще увеличат подкрепата и за теб като мандатоносител.

 

Факт четвърти гласи, че трябва да привличаш на своя страна медиите, експертните среди и влиятелните коментатори, защото именно те създават и поддържат публичната среда, в която вирееш. Ако те се обърнат против теб, средата около теб също става все по-студена.

 

Факт последен, но не по важност. Когато врагът те аплодира на крака в Народното събрание, защото си нападнал съратници – време е да се замислиш. Защото: с каквито се събереш, такъв ставаш.

 

Поради незнанието или поради високомерното пренебрегване на горепосочените обективни факти от живота, в момента ИТН виси на косъм от това да се превърне в „и т.н.”, както днес писа в интернет Христо Комарницки. Дали това ще се случи зависи единствено и само от ИТН.

 

Пред фактите и боговете мълчат. ИТН не са богове. Елементарно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 18| 26099 |20.07.2021 Икономистът Евгений Кънев: Сценаристите на Слави ще тласнат страната към нови избори . 21| 6536 |10.05.2021 Евгений Дайнов: „Моделът Борисов“ се саморазкри като пречупване на чужди тела със свои . 25| 12386 |05.01.2021 Евгений Дайнов за проф. Константинов: И ти се нахаралани . 34| 22889 |12.10.2020 Евгений Дайнов: Борисов определено дава фира, този път станаха изключително нагли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ