Понеделник, 23 Октомври 2017, 00:23
Frognews
0| 4295 |01.11.2016

Фрог Нюз стартира рубриката „Свободен пазар на електроенергия, Вие питате – ЧЕЗ отговаря“

.
От 1 април 2016 г. всеки потребител, включително и битов, има право да излезе на свободния пазар на електроенергия и да смени доставчика си на ток. Процесът на пълното отваряне на пазара има своите предимства, но крие и някои рискове за клиентите.
В тази връзка стартираме рубриката „Вие питате – ЧЕЗ отговаря“. Ще очакваме Вашите въпроси на редакционния имейл: info@frognews.bg Надяваме се да Ви бъдем полезни.

 

Какво задължително трябва да знаят клиентите преди да сменят доставчика си на електроенергия?

Преди да смени доставчика си клиентът трябва да избере нов такъв. За да избере най-изгодната за него оферта, е добре да се информира предварително какви условия предлагат алтернативните доставчици. Важно е да се знае, че при излизане на свободния пазар може да се договори само цената за снабдяване с електрическа енергия. Цената за мрежовите услуги се определя от КЕВР. Тя е регулирана и се заплаща на оператора на електроразпределителната мрежа. В Западна България това е „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

 

Търговците, които продават на клиенти със стандартизирани товарови профили са задължени да предлагат комбинирана услуга – това означава, че клиентът ще продължи да получава една фактура за консумираната електроенергия и за мрежовите услуги, както е и на регулирания пазар. На практика, с излизането на свободния пазар единствено цената на енергията ще се определя по свободно договорени цени. Останалите ценови компоненти като мрежовите тарифи, ще продължават да се регулират от КЕВР, включително и добавката за „задължения към обществото“, която на регулирания пазар е включена в цената на енергията, но на свободния пазар клиентите трябва да я виждат на отделен ред във фактурите си. Потребителите в Западна България остават присъединени към мрежата на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, независимо кой е техният доставчик на електрическа енергия.

 

Какво бихте посъветвали потребителите, които проявяват интерес към излизането на свободния пазар на електроенергия?

На свободния пазар най-важно е доверието между клиента и неговия доставчик. Ако не познавате добре своя търговец или нямате достатъчно информация как ще се свързвате с него след сключването на сделката, къде са офисите му за обслужване на клиенти и дали има достатъчно опит, първо проверете внимателно всичко или поискайте препоръка от познат, който вече е сключил такъв договор и е доволен от своя доставчик.

 

В услуга на клиентите ЧЕЗ пусна специална секция „Свободен пазар“ на корпоративния си сайт (www.cez.bg).

 

Освен на сайта, подробна информация за свободния пазар на електроенергия и оферта от „ЧЕЗ Електро България“ АД, потребителите могат да получат и на денонощната телефонна линия на компанията - 0700 10 010, на имейл zaklienta@cez.bg или в Центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ.

 

Подробна информация за свободния пазар на електроенергия и оферта от „ЧЕЗ Електро България“ АД потребителите могат да получат на сайта на ЧЕЗ (www.cez.bg) в секция „Свободен пазар“, на денонощната телефонна линия на компанията - 0700 10 010, на имейл zaklienta@cez.bg или в Центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Журналистката Д. Гайтанджиева: България трябва да каже на САЩ, че спираме да изнасяме оръжие за Сирия 4| 3996 |20.10.2017 . Манастирски ливади – елитното гето на София 2| 7985 |20.10.2017 . Румен Петков: Вътрешният министър Радев е неадекватен и объркан 0| 4919 |19.10.2017 . Фрогоко: Велизар Енчев даде Каракачанов и МО на главния прокурор 5| 7367 |19.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах