Реклама / Ads
0| 7060 |23.08.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Икономисти в лют спор за „Газпром“: Руският газ е най-скъпият в Европа. Питайте Орбан

.
Георги Ганев, Ваня Григорова Източник: стопкадър, Нова телевизия
„Условието, което Кремъл поставя, да се плаща газа само в рубли, е нарушение на разбирателството с нашите европейски партньори. Няма нито една държава, която да е приела тази ултимативна схема, има частни фирми, които го правят. Ако България се съгласи на тази схема, трябва да отчете не само цената на газа, но и цената на санкциите, които ще получи от ЕС за тази постъпка“, коментира икономистът Георги Ганев.
 

„Цените на Газпром са едни от най-високите в Европа. Който не вярва, да пита Орбан, който допреди няколко месеца беше много доволен, че единствен е останал на руска газ, но в момента Унгария плаща най-скъпият газ в Европа“, посочи той.

 

„В рубли руснаците могат да ни подават газ на по-ниска цена, но не бива да забравяме, че с руснаците нищо не е безплатно и ще се поиска нещо от България. От 15 години ние сме троянския кон на Русия, знаете къде. Война е - ще се поискат неща от нас срещу газ. Няма да има никакви компромиси. От България ще се поиска да служи на руските интереси в този военен конфликт“, допълни икономистът.

 

В ефира на Нова телевизия Ганев кръстоса шпаги с Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ относно намерението на служебното правителство да възобнови преговорите с „Газпром“. Във връзка със слотовете за разтоварването на 7-те танкера с втечнен газа от САЩ Георги Ганев заяви, че според гръцкия премиер слотове в Ревитуса е имало, а служебното правителство нарочно е излъгало и се е забавило да резервира капацитет.

 

„Кому да вярваме – на служебния кабинет, който лъже от началото?“, попита той.

 

От своя страна Ваня Григорова подкрепи правителството и отговори на Ганев, че слотовете били отдавна резервирани, което каза вчера министърът на енергетиката Росен Христов.

 

„Отдавна всички слотове са резервирани, въпреки че на 4 август гърците обявиха, че има разширение на терминала в Ревитуса“, обясни тя.

 

Двамата експерти се скараха и как точно се плаща за руския газ и дали това става в рубли.

 

„Държавите не плащат, а плащат компаниите“, отговори му Григорова.

 

„Ако пратим пари в доларовата сметка, а те след една седмица ги превалутират, то това ще е забавяне на плащането и може да ни спрат газа“, обясни Ганев.

 

„Това е пропаганда и манипулация, която трябва да бъде прекратена“, настоя Григорова и добави, че истината е, че не се плаща в рубли.

 

„Руската страна отказва да признае плащане, докато не получи рубли“, подчерта отново Георги Ганев.

 

„ЕС каза, че тази процедура не противоречи на санкциите“, отвърна му икономистът на КТ „Подкрепа“.

 

Така лютият спор между двамата експерти се прехвърли и върху инфлацията, доходите и разходите на хората.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11898 |06.08.2022 Енергийният щаб на кабинета “Донев” - пиар изпълнение според Асен Василев . 0| 7701 |18.05.2022 Спаси София: Дали наистина протестът на градския транспорт на София не е организиран от ГЕРБ? . 12| 6480 |22.02.2022 Украинецът Игор Федик специално за Фрог: Призракът на войната в Донбас, Путин погреба Минските споразумения . 12| 14872 |27.01.2022 Алипиев: По време на управлението на Каменаров и Кошлуков спортът в БНТ се превърна в лошо подбран кръжок

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads