Реклама / Ads
38| 8466 |01.02.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Иля Прокопов пред Фрог: Историците, които си противоречат за робството, са под външен контрол

.
Иля Прокопов
За мен, когато някой историк прави диаметрално противоположни изказвания по въпроса за робството, той или не тиражира свои волеизлеяния, или е под стриктен външен контрол. Нищо повече. Третата хипотеза е неприятна, защото отива към Карлуково. Това каза пред Фрог нюз доц. Иля Прокопов.
 

Ако се абстрахираме от говоренето, което вече ми дойде в повече по тази тема, защото се говори неточно и се манипулира, можем да се придържаме към фактите. Една част от населението на една империя, което няма граждански права, няма културни и религиозни права, тази част от населението са роби. Значи има робство. След като нямаш нито едно от правата, които те утвърждават, като гражданин или поданик, ти си роб. Тоест Османската империя, която е многонационална империя, това е истината. Идеята че е Турска империя, не е вярна. Това е до голяма степен наследникът на Византийската империя, в голяма степен териториално. Тази част от света попада в един вековен мрак, защото спрямо моментното си развитие, обществено и икономическо, населението на този регион е върнато драстично назад и е потопено в едно много диво средновековие. Нямаш права, значи си роб, просто е, уточни той.

След това добави: Да, всички християни, всички, които не са поданици, защото нямат такива права, са роби. Как да погледнем на едни пълчища, които идват само и единствено с огън и меч. Те нищо друго не носят. Имам наблюдения от археологическо проучване на Родопите. Факт е, че множеството средновековни манастири там са изгорени и сравнени със земята. Християнски манастири, обиталище на хора, които нито имат оръжие, нито защита. Един Бог е над тях. Идваш с огън и меч и унищожаваш построеното и привнасяш една съвършено чужда и враждебна култура и религия. Така стоят нещата, това е историческата истина за тези 5 века. Те условно са време, в което нашето племе да си научи историческия урок – който не си пази дома, който не се прекланя пред собствените си ценности, рано или късно ще преживее това, отново и отново, докато не се научи.

Доц. Д-р Иля Прокопов е известен български археолог и водещ европейски нумизмат, експерт по културни ценности и преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски". За кратко е директор на НИМ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 83| 7097 |01.02.2016 Петър Иванов пред Фрог: Терминът „владичество” е фройдистки, свързан е с „обладать” . 1| 4543 |29.01.2016 Миков към ДАЗД: Заедно сме пред предизвикателството да осигурим бъдеще на нашите деца . 21| 15332 |28.01.2016 Филип Станев пред Фрог: Очаквам бате Бойко да ми забрани и кокошите трътки . 13| 11212 |26.01.2016 РАЗБИВАЩО! Учител за Фрог: Проблемът на образованието не е в заглавията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads