Реклама / Ads
7| 7284 |24.09.2013 НАРОДЕН ГЛАС

Искаме истината за смъртта на Пламен Горанов

.
Два месеца след като Варненската районна прокуратура трябваше да обяви резултатите от разследването на причините, довели до смъртта на Пламен Горанов и след като оповестяването беше отложено без мотиви за "неопределено време", все още истината е забулена в мистерия.
 
В отворено писмо до Районна и Окръжна прокуратура – Варна, Върховна касационна прокуратура и до Главния прокурор на страната от Фондация „Пламен Горанов“ търсят истината за смъртта на младия мъж.

Повод за писмото до прокуратурата е безпокойството на приятелите на Пламен, че половин година след трагичното събитие Районна прокуратура във Варна все още не е оповестила какво точно се е случило.

Припомняме, че Пламен Горанов се запали пред главния вход на Община Варна на 20 февруари 2013 г. и почина в болница на 3 март. По решение на правителството на 6 март 2013 г. беше обявен ден на национален траур.

Ето и пълния текст на писмото:

До
Районна прокуратура – Варна

Копие:
Върховна касационна прокуратура
Главния прокурор на РБългария
Окръжна прокуратура - Варна

Обръщаме се към Вас във връзка с воденото от Районна прокуратура Варна разследване на причините за смъртта на Пламен Горанов – младият мъж, който на 20.02.2013 г. се запали пред главния вход на Община Варна, в резултат на което почина на 03.03.2013 г. Известно е, че актът на Пламен Горанов, който беше мотивиран с искането за оставката на варненския кмет и общински съвет, предизвика изключително силен отзвук не само в България, но и по света като безпрецедентно дръзка проява на граждански протест. В деня на трагичния инцидент министър председателят на Република България подаде оставка. Докато Пламен Горанов беше в изключително тежко състояние в болница, над 300 души от цялата страна дариха кръв за него, а след смъртта му, по решение на правителството на 06.03.2013 г. беше обявен ден на национален траур. Малко по-късно тогавашният кмет на Варна също подаде оставка. Междувременно Района прокуратура Варна образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за разследване на евентуално престъпление по чл. 127 от НК – подпомагане или склоняване към самоубийство.

Фондация „Пламен Горанов” е учредена от най-близките приятели на Пламен, които го познаваха и обичаха от години, и за които неговата смърт е тежка и непрежалима загуба. Целта на Фондацията не е да героизира или политизира личността на Пламен Горанов, а да запази чиста неговата памет, да съхрани творчеството му и да съдейства за популяризирането на идеите и ценностите на този уникален млад човек.

Повод за настоящото писмо е безпокойството ни, че половин година след трагичното събитие Районна прокуратура – Варна все още не е оповестила какво точно се е случило.

На 24.07.2013 г. Варненската районна прокуратура обяви, че разследването за смъртта на Пламен Горанов е приключило и резултатите ще бъдат обявени на 30.07.2013 г. Оповестяването на тези резултати обаче не се осъществи и до днес, без да се дадат каквито и да е обяснения. Притесняваме се, че се прави опит да се скрие истината от обществото. Като цяло, от самото начало позицията на Варненската районна прокуратура по въпроса какво точно се е случило пред Община Варна сутринта на 20.02.2013 г. е непоследователна и противоречива. Това буди недоумение, в светлината на факта, че разследващите органи разполагат с видеозаписите от камерите пред Община Варна, които са запечатали всички подробности около трагичния инцидент.

Като най-близки приятели на Пламен Горанов, които добре познават неговия характер и мироглед, и които са поддържали контакт с него до последните дни преди трагедията, изразяваме нашата категорична позиция, че пламването му пред сградата на Община Варна не е самоубийствен акт, а вероятно е фатална грешка в дръзкия му план да постави ултиматум пред корумпираната управа на морския град.


В подкрепа на тази теза са налице изключително много факти, които несъмнено следва да са били установени от прокуратурата в хода на разследването. Тук ще посочим някои от най-важните:


1. Пламен Горанов не е споделил с нито един от близките си приятели, включително с тези, с които е говорил вечерта преди инцидента, че възнамерява да се самозапали пред Община Варна. Напротив, всички знаем, че няколко дни по-късно той възнамеряваше да тръгне на пътешествие с приятели в Анталия, за което свидетелстват и изречените от него думи, докато е горял пред Община Варна: „Киро, Киро, в понеделник трябваше да съм в Анталия”, които впоследствие често биваха грешно цитирани като: „Киро, Киро, сега трябваше да съм в Анталия”. Няколко часа преди инцидента Горанов е правил планове за предстоящото пътуване до Турция.


2. Пламен Горанов не е оставил никакво предсмъртно писмо. Този факт е изключително силно свидетелство, че той не е имал намерение действително да посегне на живота си. Ако наистина е възнамерявал да се самозапали в знак на политически протест, то този акт би бил безсмислен без предсмъртно писмо, в което да даде обяснение за мотивите си. В исторически известните случаи на ритуални самозапалвания, като напр. Ян Палах и други чешки граждани през 1968г. протестиращите неизменно са оставяли предсмъртни писма.

3.
От изнесените от прокуратурата данни става ясно, че на мястото на инцидента Пламен е носил в раницата си цветни спрейове, термос за кафе и платнище – вещи, несъвместими с идеята за самоубийство.

4.
Той е носел и плакат, с който иска оставката на кмета и целия общински съвет до 17 ч. на същия ден, т.е. документирано е, че възнамерява да протестира до края на работния ден на общината. Изключително обезпокояващ е въпросът: защо тогава е пламнал близо девет часа и половина преди изтичането на ултиматума?

5.
Дотук прокуратурата оповести, че когато рано сутринта на 20.02.2013 г. Пламен Горанов е отишъл пред главния вход на общинската сграда, той е носел със себе си две туби със запалителна течност, с част от съдържанието на които сам се е полял, както и голямо бяло платнище, което е оставил отстрани. Говорителят на Районна прокуратура Варна Десислава Йотова обясни пред медии, че в този момент от сградата е излязъл един от щатните охранители, който след размяна на реплики с Пламен отново е влязъл в сградата, за да повика на помощ намиращите се там служители на Охранителна полиция. При второто си излизане навън общинският пазач е бил придружен от двама полицаи. Зад тези движения на охраната прозира огромно напрежение. Според една от версиите за трагедията, някой от тях е направил опит да отстрани Пламен от мястото на протеста му с физическа сила. След това най-вероятно е последвал остър конфликт.

6. Въпросът как точно е пламнал Пламен Горанов умишлено се премълчава от разследващите органи и до днес. Фондацията разполага с анонимни снимки на очевидци, които показват как около горящото му тяло са се суетили няколко минувачи и общински служители, но никой не се е намесил, за да му помогне и да загаси огъня. Снимка на втори горящ предмет високо на стълбите до входа на общинската сграда във Варна дава повод за още съмнения. Подозираме, че това е дреха, която единият от охранителите, който е бил в досег с Пламен, е свалил от себе си запалена.

7. Според показанията на един от членовете на екипа, поел грижите за Пламен, в линейката на път към болницата той казва няколко пъти думите: "Не исках да умирам."

В светлината на всички тези факти за нас няма съмнение, че запалването на Пламен Горанов в ранната сутрин на 20.02.2013 г. пред главния вход на Община Варна не е било в резултат на собствената му воля, а е било предизвикано или подпомогнато чрез действие или бездействие от трети лица. Ето защо, мълчанието на прокуратурата относно крайния акт, с който е приключило разследването, е изключително смущаващо и създава впечатление, че разследващите органи действат под натиск и не са извършили всички действия по закон за пълното, всестранно и обективно установяване на истината.


Отново подчертаваме, че става въпрос за случай от огромен обществен интерес, който ще остави след себе си ярка и трайна следа. За протеста и смъртта на Пламен Горанов обстойно писаха водещи световни медии като BBC, The New York Times, The WallStreet Journal, Der Spiegel, “Комсомольская правда”, най-влиятелният японски вестник “Ясахи Шимбун” и много други. Разбираме, че вероятно прокуратурата се намира под огромен политически и институционален натиск. Но потулването на истината за този безпрецедентен случай ще срине доверието на гражданите към работата й, която следва да е в съответствие с принципите законност и безпристрастност. Освен това в международен план това ще бъде рисково за и без това разклатената репутация на българската съдебна система.


Абсурдно е държавата да обявява ден на национален траур по повод смъртта на един човек, а след това същата тази държава да крие какви са били обстоятелствата, предизвикали смъртта му.


С оглед на всичко гореизложено настояваме:

1. Официално да оповестите какъв е крайният акт, с който е приключило разследването по досъдебното производство, включително и най-вече какви са съдържащите се в този акт констатации и заключения относно събитията, случили се сутринта на 20.02.2013 г. пред Община Варна.


2. Да допуснете видеозаписите от камерите пред Община Варна, на които е отразено развитието на инцидента, и които са основното веществено доказателство в приключилото досъдебно производство, да бъдат изгледани в присъствието на лица, посочени от Фондация „Пламен Горанов”

Последното ни искане не е самоцелно. На първо място, след като целта на наказателния процес е обективното, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства (включително от субективна страна), то логично е видеозаписите да бъдат изгледани от лица от най-близкия кръг на Пламен Горанов, които отдавна и добре са познавали неговия характер, начина по който общува с хората и реагира в екстремни ситуации. Единствено тези близки лица, след като изгледат записите, биха могли да дадат обосновано становище относно действителните намерения и причините за поведението на Пламен, довели до неговото запалване. Това е така, защото тези лица не просто ще констатират развитието на събитията, а могат да преценят какви са били мотивите за действие на приятеля им, само въз основа на записаните негови жестове, реакции, поведение.


Освен това, предоставянето на възможност записите да бъдат изгледани от най-близките приятели на Пламен Горанов, ще гарантира пред обществото, че констатациите на прокуратурата действително съответстват на събраните в хода на разследването доказателства, а това е от огромно значение за укрепването на общественото доверие към работата на разследващите органи по този изключително значим случай.


Тук ще припомним, че още преди месеци учредителите на Фондация „Пламен Горанов”, като организатори на Инициативна група “ВъзПЛАМЕНяване”, събраха широка обществена и медийна подкрепа във връзка с молбата си видеозаписите да бъдат запазени и изгледани от комисия от независими лица, а заключенията от следствието да бъдат публично оповестени.


Вярваме, че прокуратурата ще оцени основателността и обосноваността на нашите искания.


Фондация „Пламен Горанов”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 9417 |19.08.2013 „Протестна мрежа”: Искаме холандски модел . 9| 12421 |29.01.2013 Проф. Кр. Върбанова-Денчева: Истината и само истината! . 5| 6364 |30.11.2012 Ученици към Плевнелиев: не искаме да зубрим! . 2| 6580 |02.12.2009 Искаме филм!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads