Реклама / Ads
5| 6352 |30.11.2012 НАРОДЕН ГЛАС

Ученици към Плевнелиев: не искаме да зубрим!

.
Росен Плевнелиев на откриването на Националната детска академия по програмиране в столичната математическа гимназия
Гимназисти от няколко града в България изпратиха писмо до президента Росен Плевнелиев с молба да наложи вето върху Закона за образованието.
 

Под текста на писмото, което апелира за „коренна промяна на образователната система“, са се подписали 20 ученици от София, Пловдив, Пазарджик и други градове, предава БГНЕС.

„Г-н президент, впечатлени сме от постъпката Ви по случая със съдия Венета Марковска, затова решихме, че си струва да Ви пишем. Поводът е Законът за образованието“, обръщат се гимназистите към държавния глава, който вече два пъти е ползвал правото си на вето – върху промените в Закона за съдебната власт и върху Закона за горите.
Освен до президента писмото е адресирано и до всички народни представители.

След като в четвъртък парламентарната комисия по образованието одобри законопроекта за предучилищното и училищното образование на второ четене, очаква се той да бъде разгледан и окончателно приет от Народното събрание през декември.

„Бихме приветствали с огромна радост нов Закон за образованието, само че, за съжаление, сегашният предложен дори не се доближава до нашите реални нужди. Не решава нито един вече съществуващ проблем, а напротив – само създава нови“, твърдят учениците.

За „краткия си, но прекаран в България живот“ те смятат, че в България с бъдещето на хиляди ученици се разпорежда една „крайно глупава образователна система“.

Гимназистите най-напред отправят критики към объркания и твърде академичен език, на който е представен учебният материал – „загуба на време в ученическите очи“.

„Знаем и как действително става оценяването, на което всички така безпричинно държат. Учиш материал с огромна сложност, разбрал или не правиш контролна, за която предвидливо си си направил пищов“, споделят още учениците.

„Това ли е целта на всичко? Да се научиш как да угаждаш на властта, като мамиш незабелязано? Да нямаш капчица отговорност, а само фалшивото самочувствие, че „знаеш“? Искаме да учим, не да зубрим!“, настояват те.
Според учениците в българското училище не се дават никакви реални знания за живота.

Следват и критики за идеята за задължителното обучение на 4-годишните деца, което срещна и широко неодобрение в политическите и родителските среди.

В писмото си до президента гимназистите посочват, че „в училищата децата се учат да мамят, да мразят, да отмъщават, да са непълноценни и определено да не разсъждават логично. Само copy-paste, copy-paste, copy-paste...“

„И обезличени, те се превръщат в нашия народ. При сегашната система и всичко останало, което не е наред в България, пращането на децата от малки в училището е само и единствено производство на неразсъждаващи работници за поддържането на някаква илюзия за щастлива държава“, се казва още в писмото.

Накрая учениците молят държавния глава да не допуска приемането на Закона за образованието в настоящия му вид, а да организира публичен дебат с родители и ученици по въпроса.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 12764 |26.11.2012 Докога ще зяпаме тв простаци? . 63| 9929 |19.11.2012 Желю Желев бил... антикомунист . 27| 8328 |16.11.2012 Искат Гавриил за патриарх. Боян Саръев, В. Сидеров и отец Иван - също . 1| 7376 |14.11.2012 Зукърбърг наднича и под чаршафите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads