Реклама / Ads
63| 9930 |19.11.2012 НАРОДЕН ГЛАС

Желю Желев бил... антикомунист

.
“Тодор Живков трябваше да бъде осъден заради двата секретни пленума на ЦК на БКП, на които се обсъжда България да стане 16-та република на СССР.” Това заявил някогашния президент на България Желю Желев.
 

Грешка сме били допуснали тогава – добавил той. Трябвало да го осъдим и после да забраним БСП. Не че нямало да си направят нова партия, но читавите комунисти щели да се ориентират към социалдемокрацията. Нямало обаче да държи дълго Тодор Живков в затвора. След две-три години щял да го помилва.

Забележете къде е казано това: на дискусия за първия след промените  митинг от 18-ти ноември 1989 г. И забележете с кого: дискусията била организирана от Борислав Цеков, който не пропуснал да заяви, че неговото движение “Модерна България” щяло да участва в изборите догодина.

Ново политическо превъплъщение на първия лидер на СДС? Защо не – след съюза му с Доган, чрез който бе организиран комплотът срещу първото демократично избрано правителство, Борислав Цеков си идва напълно логично.

Щял да осъди Тодор Живков? Да забрани БСП? Машаллах!

Той, дето стартира дейността на Дискусионния клуб за защита на гласността и преустройството с... декларация в подкрепа на юлския пленум на БСП.

Той, дето се сговаряше тайно с Луканов, додето хората вряха и кипяха по площадите.

Той, дето на 14 декември 1989 г. призова хората, протестиращи пред парламента срещу член първи от Живковата конституция, да се разотиват.

Той, дето под маската на “безкръвния преход” и “националното съгласие” ратуваше за участие на бившите комунисти в “реформите”.

Той, дето прие манипулираните и фалшифицирани избори за ВНС през 1990 г. – въпреки собствените си декларации в противното на митинг преди това – и въпреки несъгласието на собствената му партия.

Той, дето беше избран за президент с подкрепата на Андрей Луканов, и посочи за свой вицепремиер генерал Атанас Семерджиев – вътрешен министър в правителството на БСП.

Той, дето след банкрута на втория кабинет на Луканов подкрепи правителство на широката коалиция, доминирано от БСП.

Той, дето работеше за разцеплението на СДС още във ВНС, като подкрепи СДС-либерали – благодарение на което през 1991 г. синята партия нямаше абсолютно мнозинство – и се наложи да се коалира с ДПС.

Той, дето заедно с генерал Бригадир Аспарухов и Ахмед Доган спретна комплота срещу правителството на Филип Димитров и доведе на власт своя съветник Любен Беров, при чийто подкрепян от БСП кабинет контрабандата за ембаргова Югославия стана тайна държавна политика, а мафията и икономическите групировки натрупаха мускули.

Та той, прочее, сега констатира голямата си грешка: че не е осъдил Тодор Живков и не е забранил БСП!

Това е сенилно и комично, но не само. Тъжно е – защото от такива хора зависеше съдбата на България в най-решаващия момент от нейната история.

Eдвин Сугарев
svobodata.com
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 8331 |16.11.2012 Искат Гавриил за патриарх. Боян Саръев, В. Сидеров и отец Иван - също . 1| 7377 |14.11.2012 Зукърбърг наднича и под чаршафите . 1| 8968 |10.11.2012 10 ноември 1989 г.: “Нова надежда” или “Истински лъжи”? . 15| 13382 |08.11.2012 Биг Брадър – огледало на действителността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads