Реклама / Ads
0| 6600 |29.06.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Изведнъж всички видяха слона в стаята...

.
Развод. Това поискаха днес от БСП, след като Кирил Петков обяви, че България гони 70 руски дипломати. Истината е, че това беше въпрос на време - левицата има сантимент (ако не и друго) към Кремъл като наследница на БКП. Опитите за твърда политика спрямо Русия от страна на ПП рано или късно щяха да опънат нервите на Корнелия Нинова и червените депутати до краен предел. Участието на БСП в коалицията, както и това на ИТН, беше бомба, тиктакаща в Министерския съвет още от ден 1 и днес от БСП поискаха развод. И изведнъж всички видяха слона в стаята.
 

Че отиваме на избори изглежда все по-вероятен сценарий, който обаче едва ли ще доведе до по-различна завръзка в сюжета на българската политическа сцена. Ще влязат вероятно същите партии. Вероятно с по-различни проценти. Но и вероятно с все същата невъзможност да се излъчи управление, без да се направи гранд компромис или… някой да си затвори очите за слона в стаята. 

 

Защото пейзажът в следващо Народно събрание ще остави все така някои партии в изолация, а от претенциите си ще отстъпят малцина. Въпросът е прост - за принципни различия, които не позволяват компромиси, ли става дума, или за чисто и просто интересчийство.

 

Но това е друга тема.

 

Някои се правят на изненадани от случилото се с БСП. Левицата изведнъж смени курса си и рязко затвори врати за управление с ПП, защото… е, защото вятърът от изток не вещаеше нищо добро нито за левицата, нито за нейния електорат, ако БСП гледаше твърде продължително на запад (може би, защото много, много искаше да е някъде във властта). Това просто не можеше да продължи вечно, защото пък от ПП бяха твърдо решени да се позиционират като стабилен евроатлантически партньор. Реториката го показа. Особено по отношение на войната в Украйна и онези спорове дали България да прати оръжия на Киев, или не. Впрочем темата с оръжията разпали страстите още веднъж преди дни, когато всеки започна да стреля другите напосоки и така и не стана ясно кой кого точно уцели. 

 

Но на въпроса.

 

ПП и БСП нямаше как да сработят заедно. Независимо от това за колко конструктивна и диалогична се представяше Нинова и колко обясняваше, че грижата за хората е най-важното нещо. Грижата за размера на електората е много по-важна, оказва се. Така че прегръдката между БСП и ПП беше някакво временно решение, а лавината от събития доведе до логичният завършек - развод. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 27484 |11.05.2022 Аламанов: Петков договори евтин газ, ГЕРБ видяха само развързаните му обувки. Толкова им стига акълът . 36| 66577 |23.11.2021 Г-жо Атанасова, не си вкарвайте автогол. Жив е споменът, че всички мрачни пътища водят към ГЕРБ . 2| 7442 |17.08.2021 Асен Агов: Пълна простащина е да искаме да има единодушие и всички да ръкопляскат . 24| 10414 |19.07.2021 Иван Бакалов: Заслужаваме си здравеопазването, всички точат касата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads