Реклама / Ads
6| 10529 |01.06.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Кадиев за продадената фирма на шефа на НАП: Това не са дребни неща

.
Георги Кадиев Източник: БГНЕС
Георги Кадиев вчера поиска оставката на новия шеф на НАП Румен Спецов, защото ситуацията около дълговете на продадената преди години фирма на Спецов е притеснителна. Фирмата е продадена през 2016, а сега дължи на НАП 1,5 млн.лв. Кадиев настоява да се направи проверка за фактите около ревизията на фирмата, докато Спецов е бил неин управител и собственик на дружеството, а после продава дяловете на фирмата си на малоимотно лице с криминално минало.
 

В официален отговор от НАП се посочва, че Спецов придобива фирмата след напускане на НАП през 2015, а до момента на продажбата и през 2016 фирмата не е имала задължения към фиска.


А новият финансов министър препрати репортерите по темата към новия собственик на компанията.

 

„На сайта на НАП има публичен регистър, където всеки от нас може да провери кога е връчено съобщението за ревизионен акт на съответната фирма, когато лицето не може да  бъде намерено на адрес. Аз намерих това съобщение, което е от 17 юни 2016 година – тоест началото на ревизията би трябвало да бъде около 6 месеца преди това“, коментира темата пред БНР Георги Кадиев, лидер на “Нормална държава”, бивш заместник-министър на финансите.


„Г-н Спецов продава фирмата си два месеца преди ревизионния акт, от което следва, че той е бил вече получил съобщението на НАП за започването на ревизията“, твърди Георги Кадиев.


"Този мой коментар не засяга фалита на фирма, всяка една фирма може да фалира, коментарът ми е заради продажбата на дяловете. И това, което НАП и Министерство на финансите трябва да кажат, е - първо: датата на стартиране на ревизията, второ: кой е получил заповедта за ревизията, най-вероятно това е Спецов, след това да кажат датата на ревизионния доклад и кой го е получил. Дали вече е била извършена продажбата на дяловете или е било около датата на продажбата им...", каза още в "Преди всички" Георги Кадиев.


"Защото всичко това демотивира служителите на НАП, това не са дребни неща. То е очевидно, че фирмата е продадена, за да се избегне плащане на данъчни задължения и въпросът е кой е човекът, който е виновен, за да се стигне до тази ситуация", заяви Кадиев.


По думите на Кадиев отговорността е само морална, защото законът не забранява да продавате дялове на фирма, която има данъчни задължения - няма наказуемо престъпление, може да има престъпление в дейността на фирмата, това ние не знаем", посочи Кадиев.


"Но за мен това е петно за служител на НАП", смята още лидерът на “Нормална държава".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 25287 |13.05.2021 Приказка за шуробажданащина и корупция: Потулена катастрофа, шеф в АПИ и фирмата, която печели милиони от обществени поръчки . 11| 6924 |08.05.2021 Георги Кадиев: Демонтажът на ГЕРБ остава за служебното правителство . 0| 4155 |10.01.2020 Строителна фирма остави без ток 800 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в Студентски град . 9| 9249 |05.04.2019 PR експерт: Цацаров ще разпореди ли НАП да провери Ангелкова, дъщеря й, баща й и фирмата му?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads