Реклама / Ads
1| 7472 |21.02.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Катя Илиева и Ваня Рибчева: Създаването на нова силовашка структура и ликвидирането на баретите не оправя проблемите

.
Катя Илиева и Ваня Рибчева
Сливането на отряда на баретите с жандармерията е инвестиция в силова структура, която няма как да бъде използвана. Какви бунтове и граждански протести се очакват, че се прави такава реформа? Не е нормално, в 10 часа вечерта, три жени, да говорим за проблемите в специализираното звено за сигурност. Да дойдат и да разкажат какво се случва, дори и да трябва да останат с маските си.
 

Това коментираха главният редактор на Фрогнюз Катя Илиева и майката на загиналият командоса Емил Шарков Ваня Рибчева в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“. Те говориха,  за това  как 5 години след смъртта на Шарков и 30 промени в закона за МВР ликвидират отряда на баретите.

 

С новите промени на закона специализирания отряд се влива в Жандармерията.  Илиева коментира, че с  това се дава се превес на силовашката част. Правим мега орган жандармерията и слагаме кръст на това изключително специфично звено. Защо държим да подсилим точно това силово звено? Мотивира ли са се с борба с тероризма.







Признато е, че има клетки на фундаменталния ислям в България, но дали не трябва да ги борим с оперативни мерки, а не с реформи в структурите.  Чудя се дали не се очакват някакво гражданско неподчинение или масови бунтове, които да налагат тази промяна. Започнаха да използват  жандармеристите за плашило, изпращат ги в ромските махали, когато възникне напрежение, каза още Илиева. 

 

„Няма да се изненадам, ако това звено се закрива за да се изтъкат лампазите на някой. В момента ние изграждаме една мегаструктура, която ще глътне средства, които трябваше да се съкращават. Няма да се изненадам и ако след 3-5 години някой реши, че тази структура отново трябва да е самостоятелна, както стана със звена, които минаха под шапката на ДАНС и после решиха, че не трябва да са там, припомни журналистката.

 

 Толкова много момчета се опитваха да дадат гласност на всичко,  което се случва в тяхното звено, свързвали са се с мен, с Ваня Рибчева, вероятно и с други медии.  Но нормално ли е, в 10 часа вечерта, ние - три жени, да говорим за проблемите в тяхното звено. Да дойдат и да разкажат какво се случва, призова Илиева. 

 

Илиева каза още, че вече упорито вървят слухове, че сливането на отряда за сигурност с жандармерията вероятно ще бъде оглавено от сегашния шеф на отряда Гайгов или поне ще получи зам.-началнически пост. „Всички хора, които са замесени в случая в Лясковец  и смъртта на Шарков, се издигат“, допълни тя.

 

Това е инвестиция в силова структура, която няма как да бъде използвана. Къде по-големи са проблемите им, каза още Илиева. В потвърждение на това тя припомни, че вътрешна сигурност се раздира от скандали - скоро Фронгнюз публикува информация как в Плевен се подхвърлят контролирано наркотици на неудобни, а за това има дадени пред специализираните органи показания. 

 

Ваня Рибчева разказа, че следи внимателно какво се случва с тази служба и е констатирала,  че тенденциозно е постигнато ликвидирането на звеното за борба с тероризма. „След смъртния случай на сина ми и ред  други случаи, включително и проверка на Гайгов се стигна до закриването на тази структура. Работи се преднамерено за да се ликвидира това звено.  От сина си знам, че министър Петканов беше тропнал по масата и беше казал на Борисов, че няма да остави отряда на негово подчинение.  Постепенно премиера постигна да подчини отряда, а сега го закриват“, каза Рибчева.







За писмото си до американския посланик Рибчева сподели, че много хора са изказвали пред нея възмущението си от думите и държанието на Гайгов и това я е накарало да го напише. Рибчева описва проблемите в българския отряд за сигурност и ги адресира до американския посланик, а не до Борисов, защото става въпрос за българска структура по сигурността, която трябва да има командир, който има качества, а не човек който публично твърди, че го кефят американците, обясни тя.

 

„Вината за смъртта на сина ми се поделя между много хора. Редица структури не са функционирали както трябва. В МВР и в Прокуратурата нещата не са както трябва, там всеки наглася нещата както им трябва.  Фалшифицират се документи и хора се обработват. Тук става въпрос за националната ни сигурност. Знам, че има момчета, които са стигнали до плач, защото са ги карали няколко пъти да се връщат и да променят показанията си за случилото се със сина ми, докато нагласят версията“, каза още Рибчева.  Тя разказа как още от самото начало се е усъмнила във версията как е загинал сина й, защото първо са й казали, че той е защитавал трима ранени негови колеги, но се оказва, че единия изобщо не е бил ранен там, а друг е ранен след  смъртта на сина й.  На 9 март е помена за Емил Шарков, но майка му заяви категорично, че не желае колегите му да ходят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 12159 |29.06.2018 Ваня Рибчева пред Фрог: Волен тичал при Борисов да се моли за шефа на СОБТ Георги Гайков . 15| 19615 |27.06.2018 Люба Кулезич за Фрог: Един човек не спря на протеста за Ваня Рибчева. Умираме! . 11| 14863 |02.05.2018 Катя Илиева: Шпицкоманди работят в медиите на Пеевски . 13| 11066 |04.02.2018 Катя Илиева: Няма да е изненада, ако пуснат Ториното и групата на свобода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads