Реклама / Ads
5| 2394 |26.07.2024 НОВИНИ

"Като се къпете в Черно море в България, знайте - плувате и сред сълзите на милиони украинци"

.
Скулптурата "Жената на моряка" на пристанището в Одеса. Днес всички жени в Украйна чакат някой близък да се прибере
"Нашето Черно море от времето на пандемията страда за туристи и за тези години силно се затъжи за хора. Таз година отвориха плажния сезон, то има с кого да си “поговори”, но и те “говорят” с него за войната… сигурна съм, умило е много сълзи… и станало по-солено".
 

Украинската българка Тетяна Станева, Facebook и "Бесарабски фронт".

 

Сигурно сте на море и сигурно няма да ви е интересно какво става на нашето море, но изгледайте сюжета ми, в който има архивни снимки от 2022 година и ужасяващи кадри на празни плажове.


От 2022 г. година не съм планирала и ходила в отпуска. Защото можеш да преместиш тялото, но никак войната от акъла.







Три дни в Гърция след кинофестивала миналата година и ей тези три дена на слънчевия бряг на снимките бяха ситуативни, спонтанни, организирани от приятели, затова не ги брой. Но и те за пореден път ми доказаха, че където и да ида аз, нося войната в себе си.


Затуй не ходя. Да плащаш пари за отпуска, а в същност да не можеш да се отпуснеш е престъпление. А и пътят е толкоз дълъг и тежек, без самолети и в нощни автобуси, че предпочитам да почивам на кревата.


Нашето Черно море от времето на пандемията страда за туристи и за тези години силно се затъжи за хора. Таз година отвориха плажния сезон, то има с кого да си “поговори”, но и те “говорят” с него за войната… сигурна съм, умило е много сълзи… и станало по-солено.


Като се къпете на Черно море в България, къпете се в сълзите на милиони украинци…


Туризъма в Украйна много пострада, но и се адаптира. Появи се термин военен туризъм.


Моите приятели от България ги е страх да идват в Украйна сега. А не би трябвало. Защото кога ще видите толкоз развалини, действащи бомбоубежища, войници със протези и ще чуете сирена на живо? Кога ще пиете кафе под шума на генератора и със свещици? Ей, толкоз адреналин губите. Сега на всички курорти по света не е тъй интересно и екстремно, както е при нас! Идвайте!


Извинявайте, че ви отвлякох вниманието от къпането и бирата. Но изгледайте сюжета, искам просто да видите Черното море от другата страна. От тая, където е война…

 

 

---

 

След инвазията 2022 година Одеса през лятото беше празна. Туристическият бизнес изпадна в шок и пълна стагнация. Появи се нов термин – военен туризъм, когато единствените гости са журналистите и официални делегации от Украйна и цял свят. За туристическия пазар на Одеса това са стотинки.

 

През цялото лято 2022 година полицаите гониха хората от плажа от страх на подводни бомби и мини. В края на лятото на 2023 година въпреки аварията на каховската ГЕС местните власти официално отвориха морето за туристи след като приеха мерки за сигурност във водата.





2024 година, на третото лято на войната, плажът е отворен за всички, та плажовете не се напълниха с туристи, тъй както се очакваше и както беше преди войната. Много украинци откакто напуснаха страната все още са зад граница, мъжете са мобилизирани или ги е страх от мобилизация. Туристи чужденци все още няма. Туризъма се държи на местните хора.

 

Украйна сега трупа идеи и ресурси как туризмът да взриви пазара след войната и победата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2176 |26.07.2024 Връщат евакуираните от Елин Пелин по домовете им. Главният секретар на МВР подал сигнала за BG-ALERT . 0| 2232 |26.07.2024 Камала Харис получи подкрепата на Барак и Мишел Обама . 12| 2720 |26.07.2024 "Само фойерверки или подозренията падат върху една воюваща държава, обявила ни за враг?" . 1| 6898 |26.07.2024 Димитър Куманов: Кой е отговорен складът да се натресе в гъсто населен район? Отговорът е прост...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads