Реклама / Ads
20| 6471 |01.11.2008 НАРОДЕН ГЛАС

Меню за българите по света

.
След "Националната кръгла маса за българите по света", на която се събраха чиновници в отсъствие на заинтересованите, редно е последните да се организират и да поставят въпросите, които ги вълнуват.
 

 

Писмо до делегатите на Първия велик събор на българите по света, 1-3 ноември, Варна

Уважаеми велики съборяни,

Добре дошли "сите българи заедно" в красивата ни черноморска столица.

"Всички пътища водят към Варна" - пише в новата си книга, която току що излезе на българския пазар, немският разследващ журналист Юрген Рот.  Уви, хер Рот не поставя Варна по-високо от Рим, а има предвид пътищата на организираната престъпност в България. В книгата му е отделено важно място на варненската групировка ТИМ и на връзките и с властта. Горещо Ви препоръчвам да си я купите, преди да са я изкупили "тимаджиите". За подобни връзки, които ни спечелиха статута на най-корумпираната и мафиотска държава в Европа можете да попитате и президента български, известен също като агент на ДС с псевдоним "Гоце", който ще ви поздрави за откриването на събора.  Българи сме, нали така, питайте го "право куме в очи..." и не оставяйте на някакви си европейски служби като ОЛАФ да питат и разпитват защо крадци на еврофондове спонсорираха президентската му кампания.
Като стана въпрос за спонсорство се сетих, че патрон на събора е член-благодетелят на Българската Академия на Науките и Изкуствата (БАНИ), кметът на Варна г-н Кирил Йорданов. Вероятно той прави това с лични средства. Възможно е да е мобилизирал и публичен ресурс или пък, не дай си Боже, дарения от някои съмнителни фирми и групировки. Защо не го попитате за това кой плаща? Относно БАНИ мога да отбележа следното. Известно е, че в България има една научна институция с име Българска Академия на Науките, или БАН, която макар и доста склерозирала, има някаква научна легитимност от 1869 г до наши дни. БАНИ (Българска Академия на Науките и Изкуствата) е основана през 2008 г. Цял сонм академици са нейни членове и вие, делегатите, сте съпричастни към първото им голямо публично дело: организиране на Велик събор на българите по света. Потърсих в Google Scholar научни трудове подписани със сиглите на БАНИ, но не намерих нито една препратка. За БАН има 27200 документа. За сметка на това, търсейки информация за новосъздадената БАНИ, попаднах на възражение от БАН, в което пише следното:
"Българската академия на науките и в частност Българската академия на науките и изкуствата е запазена марка за интелектуална собственост, върху която никой няма никакво правно, историческо и морално основание да посяга с користни цели. През последните години “по света и у нас” се нароиха безброй академии, следователно “възстановителите” биха могли да си измислят всякакво заглавие на “фирмата”, но не и да крадат история и интелектуална собственост."
Прочее, не се наемам да съдя БАНИ ли краде от БАН интелектуална собственост или обратното, но Вие, които сте на място можете да попитате какво мислят професорите и академиците, радетели на българщината, които са ви подготвили едно Main Menu с важни задачи. Main Menu-то е в новосъздадения сайт на Асоциацията на българите по света, която ви предстои да учредите и който се намира тук: https://assobulg.com
Особено съм впечатлен от мащабното начинание за "Световен парламент на българите" (СПБ). Дано се получи. След "Националната кръгла маса за българите по света", на която се събраха чиновници в отсъствие на заинтересованите, редно е последните да се организират и да поставят въпросите, които ги вълнуват.

- данъчният рекет срещу българските граждани, живеещи и/или работещи в чужбина*;
- високите консулски такси за елементарни услуги като заверяване на документи;
- некомпетентността и арогантността на повечето консулски служители;
- скъпите и бавни визи за сънародниците ни от Украйна и Молдова;
- корупцията сред чиновниците, решаващи въпросите с българското гражданство;

Извън тези дребни битови проблеми СПБ може да разгледа и други, по-фундаментални въпроси. Например:

- провалът на правовата държава, първото място по корупция в Европа, заради което се срамуват всички българи по света;
- мизерното положение на трите стълба, които българската държава би трябвало да гарантира на гражданите си: сигурност, здравеопазване и образование;
- състоянието на свободата на словото и мисълта, което в България се "балансира" с чукове и акции на секретните служби;
Естествено, давам си сметка, че тези теми не могат да имат приоритет спрямо големите и много важни въпроси като "Признаването на българските национални малцинства в Гърция, Албания и Косово", "Незаконното присъединяване на Западните покрайни ни от Сърбия", "Българо-македонските отношения", които ще бъдат повдигнати на събора. Повдигнати, или спуснати отгоре, за да насочат за пореден път вниманието към някакъв "външен враг", вместо към  кадесарско-мутренският паразит, който през последните 60 години блокира материалния и духовен просперитет на българската нация? Този и по-горните въпроси липсват в Main Menu и именно това ме кара да съм предпазлив и да не използвам Login Form, за да се присъединя към софрата на великите академици, професори, президенти и кметове и към създаваните от тях асоциации и парламенти.
Сполай Ви за вниманието и добър апетит,

Атанас Чобанов
доктор по лингвистика от Университет "Париж-Запад"
секретар на Съюз на Българите по Света - "Бъдеще"


* По този въпрос можете да питате варненските моряци, които НАП облага въпреки факта, че са си платили данъците в чужбина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6649 |22.10.2008 Суицидално . 40| 10119 |13.10.2008 Нещо лично . 47| 11568 |04.10.2008 Биг Брадър и Денсинг Старс - голямото SMS надлъгване . 152| 18634 |28.09.2008 За интелигентността, простотията или безхаберието на един народ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads