Реклама / Ads
0| 5332 |05.09.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Не министри, а ”Булгаргаз” преговарят с ”Газпром”. Москва обаче не дава отговор

.
Не министри от служебното правителство, а държавната ”Булгаргаз” преговаря с руската ”Газпром” за възобновяване изпълнението на договора за доставка на газ с руската компания, обяви в ефира на bTV енергийният министър Росен Христов. По думите му обаче от руската страна все още мълчат. Няма отговори на редица въпроси като това каква ще е формата на плащане, какъв ще е срокът за взимане на количествата и ще има ли гаранции за България, ако доставките спрат.
 

"Изчакваме тяхната подиция по всички тези въпроси. Догвоорът с "Газпром" е конфиденциален и върпосите от журналисти не помагат на процеса", посочи още Христов. 


Симптоматични се оказват критиките на енергийния министър към наличието на въпроси от медиите. Припомняме, че миналата седмица в рамките на няколко минути и без право на въпроси от медиите министъра на енергетиката Росен Христов и министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов дадоха брифинг след срещата им с ръководството "Лукойл-Нефтохим“ и "Лукойл-България“ и обявиха мерки срещу растящите цени. 


"Обществото е добре да знае, че работим паралелно по различни решения. Грешно е да се разчита на един доставчик и паралелно изследваме възможности за доставки на втечнен газ, тръбен газ", увери Христов. 


Той посочи още, че офертата с танкерите с втечнен газ е била отклонена заради липса на слотове за разтоварване. 


"Слотовете, които съществуват и функционират, към 3-ти август бяха разпродадени, включително и тези с разширението. Всичко, което беше възможно да се използва, бе разпродадено и можеше да се купи от частни посредници. Цената обаче беше висока. Двата танкера за септември, договорени от предишното правителство, пристигнаха на почти двойна цена от обявената от синдикатите като поносима. Този газ нямаме какво да го правим. Някой ще го купи, но виждате как върви инфлацията. Целта ни не е да доставим газ на каквато и да е цена", посочи Христов. 


По думите му в средата на октомври Гърция ще обяви търгове за слотове и страната ни ще участва в преговорите. След това ще се търси оферта за танкери с втечнен газ. 


"Обратното или води до супер скъп газ, или до невъзможност въобще да се разтовари", посочи още Христов.


Интерконекторът с Гърция ще бъде пуснат в експлоатация на 1 октомври, съобщи още енергийният министър. 


"Има газ, тества се системата за управление в момента, оптични кабели и други системи, довършват се някои елементи. Днес получихме писмо от компанията с потвърждение на датата - от 1 октомври интерконекторът ще влезе в експлоатация. Ще потече договореното вече количество азерски газ. В контакт сме за договаряне на допълнително количество. Очакваме да ни кажат цена и оферта за количества", посочи още Христов.


Той увери, че България има достатъчно алтернативи и няма да има студена зима. 


Все още проблеми с тока има в няколко от наводнените села - Богдан, Каравелово, Слатина. Има потенциална опасност от повреда и падане на един стълб, което може да предизвика проблеми в още села, обясни министър Христов. Той обаче увери, че се работи по отстраняване на проблемите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10824 |05.09.2022 Няма ги милионерите-пътищари в потъналите в кал, вода и скръб села! . 0| 11051 |03.09.2022 Д-р Мирослав Ненков: В здравеопазването има много кърлежи, които грабят от 5-те млрд. лв. бюджет, брадва трябва . 0| 4472 |01.09.2022 Тони Николов: Горбачов - трагичният реформатор . 0| 4360 |31.08.2022 Министър Шишков за интерконектора с Гърция: Ще бъде завършен между 10 и 15 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads