Реклама / Ads
12| 9458 |17.03.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Р. Овчаров: Ако спре руският газ през Украйна и няма ”Турски поток”, ще закъсаме

.
Румен Овчаров
Доставките през Украйна могат да спрат и без да заработи ”Турски поток” и тогава ще имаме сериозен проблем, предупреди той и изрази надежда, че политическият разум ще надделее.
 

"В края на тази година приключват договорите на Русия за транзит на природен газ през Украйна и Русия иска да насочи транзитните си потоци през други направления", посочи Овчаров пред БНТ.

 

Никой не се е замислил защо руският премиер Дмитрий Медведев дойде в България с такава сериозна делегация - включваше един вицепремиер, четирима министри на най-важните министерства - икономическите, включително енергетиката, двама шефове на ключови компании - "Газпром" и "Росатом", един заместник-министър и един шеф на национална агенция.

На практика сме пропуснали едно такова сериозно посещение, заяви Овчаров ..

 

България има договор за транзит на руски природен газ за Турция до 2030 г. Този договор е доказателството, че Русия трябва да търси решение на въпроса. Ако Русия прекрати транзита, съгласно този договор тя трябва да изплаща на България 90% от стойността на възможния транзит, независимо дали транзитира или не. Русия е готова и търси варианти да продължи да транзитира през България. Един такъв вариант е "Турски поток". Не виждам причина, поради която да не можем да направим "Турски поток", подчерта той.

 

Овчаров е на мнение, че руското участие в проекта "Белене" е гарантирано. По думите му инвеститорът ще има политически, а не икономически интерес да изгради централата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 9880 |11.02.2019 Три пъти заподозреният за отравянето на Гебрев бил в България, службите спрели разследването . 4| 12086 |31.07.2018 Арман Бабикян: Накарали са Тодор Чобанов да спре да обвинява Боил Банов . 8| 11818 |31.03.2018 Руският сайт ”Утро”: България влезе в челната десетка на съюзниците на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads