Реклама / Ads
3| 6119 |28.04.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Пламен Сивов: Християнството започва от жеста към този, който те е наранил

.
Пламен Сивов Източник: БГНЕС
„Темата за Възкресението е толкова голяма, че човешкият ум е слаб да възприеме, а да осмисли – още по-малко, величието на този празник“. Това каза за БНР певецът и автор на песни Пламен Сивов от фондация „Покров Богородичен“.
 

„Всяка култура има някакъв дълбинен код, някакви дълбоки основания. Нашата се определя от няколко основни начала. Едното е темата за възкръсналия Бог, за Изкупител, който се е въплътил в конкретна историческа епоха, страдал е за нас, изкупил е греховете ни – ние сме го разпънали, той е умрял и след това е възкръснал. Това Възкресение има отражение в целия период на историята след събитието – до края на времената това изкупление ще бъде валидно. То ще касае всеки един от нас поотделно и ние сме поставени пред този най-голям избор на човешката душа, на човешкото същество – да отговорим с „да“ на Божия повик или да се обърнем от него. На празника Възкресение християните казваме нашето голямо „да“ на още по-голямото божие „ела“, обяснява той.

 

Възкресението отделя християнството от всички останали религии и философски идеи, категоричен е Сивов. Ако вярата не се въплъти в поведението ни във всеки един ден и всеки един избор, тя се превръща в ритуалност и суеверия: „Ако не можем да прилагаме тази идея – че сме чада Божии, спрямо всички ближни и това да личи в делата ни, във всяко едно действие да виждаме в човека до нас Божия образ и подобие, независимо колко е паднал, колко е лош и т.н., ако не сме способни да прощаваме и да вървим нататък, както казва апостолът „празна е нашата вяра“.

 

Пламен Сивов призова хората да не изпадат в „изкушенията на социалния активизъм“, като помагат само на тези, които считат за ближни само по силата на идейни съвпадения на възгледите или на тези, които харесваме: „Истински християнски помагащият човек е този, който е способен да подаде ръка на този, който, поне външно погледнато, му е враг. Това е най-трудното. Но има един християнски светец, който казва, че точно любовта към враговете е това, което отделя християнина от всички останали. Няма друга такава религия или идея, или философска концепция. Християнството започва от жеста към този, който те е наранил, или смяташ, че действа срещу теб. Това е най-трудното“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6319 |08.04.2019 Ще бутнат ли терасата на Пламен Георгиев? . 5| 12422 |04.04.2019 Адвокати: Пламен Георгиев да се оттегли веднага . 11| 12492 |29.03.2019 Илиян Василев: Компромат срещу Пламен Георгиев са действията му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads