Реклама / Ads
8| 7800 |28.09.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Политологът Теодор Славев: Автократичният режим на Борисов се крепи на европейски пари

.
Теодор Славев
Въпреки декларираните заявки за върховенство на закона при разпределяне на евросредствата, в Брюксел си затварят очите за това, което се случва в България. Така се установяват автократични режими, с помощта на европейски пари, казва политологът Теодор Славев.
 

Нашето общество е проевропейско и доверието му в съюзните институции е по-високо, отколкото в редица други страни. Но да не забравяме, че в Брюксел също са политици и нищо човешко не им е чуждо. България е най-лоялният „йесмен“ на техните политики. Помним какво се случи около „Плана Макрон“. За Брюксел е по-важно ние да сме тихи и услужливи, макар и бедни, отколкото умни, активни и благоденстващи. Старите членки на ЕС си дадоха сметка, че финансовите потоци създават олигархични зависимости и концентрация на власт. Освен у нас, това се случи в Полша, Унгария, Румъния, Чехия, Малта, казва още той пред Банкеръ.


Много в стила на министър-председателя е - още от времето, когато беше кмет – сам да създава проблеми и сам да си ги решава, като винаги е победителят и умиротворителят. В ситуацията на настоящия конфликт, залагането на подводни камъни и инструментите за това са различни. Най-напред е необоснованата финансова политика на правителството. План за излизане от вирусната криза няма, а пари се раздават без идея за оценка на последствията, в някои случаи истерично. Което е необмислено и пречи изключително на инвестиционния климат. Колеги в Щатите наричат купуването на народна любов "Злоупотреба с държавен ресурс за електорални цели". Друг начин за програмиране на кризи или за запазване на кризисното статукво и олигархичния модел е чрез дизайн на пътеките, по които парите от ЕС отново ще бъдат предоставени на свързани с управляващите икономически субекти, коментира още политологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 10287 |10.08.2020 Политологът П. Чолаков: Смехотворно е, че коалиционните партньори не дават Борисов да подаде оставка . 18| 9292 |06.02.2020 Политологът Огнян Минчев: Извинете, съграждани мои, България не е Панама! . 4| 8110 |04.11.2019 Политологът П. Чолаков: Резултатът на Мая Манолова в София е безпрецедентен . 5| 9287 |03.09.2019 Политологът Стойчо Стойчев: Ако ГЕРБ не бе издигнала Фандъкова, щеше да признае провал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads