Реклама / Ads
72| 57753 |17.09.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Преди да тича към креслото на „Дондуков“ 2, Цвета Кирилова поне да научи „Аз съм българче“ и имената на президентите по света

.
Цвета Кирилова
Преди да бърза към президентското кресло на „Дондуков“ 2, май е по-добре Цвета Кирилова да научи „Аз съм българче“ и кой оглавява българската отбрана. Хубаво ще е да знае и имената на колегите си по света. За 40 години или не ги е научила, или просто вече ги е забравила…. До президентските избори остават по-малко от два месеца, може би е редно да навакса тези пропуски. Поне това.
 

Като изпит или интервю за работа премина участието на кандидат-президента Цвета Кирилова по 7/8 TV снощи. Тя бе представена от водещия Иво Сиромахов като „най-смелия кандидат за президент“. Силно и обещаващо начало, ще каже някой. Истината е, че то бе последвано от тотално сгромолясване.

 

С помощ от публиката започна участието й:

 

„Очарователна сте, така като ви видя и се сещам за оня стих:

„Тази вечер Витоша е тъй загадъчна и нежна –

като теменужен остров в лунносребърни води“.

Сещате ли се кой беше авторът“, попита я Иво Сиромахов.

 

„Помогнете ми“, примоли тя.

 

„Смирненски…“, помогна й учтиво водещият.  

 

„Смирненски… добре“, довери му се тя.

 

„Всеки има право в България да се кандидатира за каквото иска“

 

Приемаме, че объркването й в началото на интервюто е плод на притеснение, да караме нататък. Нахаканата Кирилова обаче продължи с издънките – заучени фрази и липса на конкретика и компетентност в отговорите, някои от които бяха повече от потресаващи.

 

„Всеки има право в България да се кандидатира за каквото иска“, уверена е Кирилова. Така аргументира напъните си да става държавен глава на Република България. Сподели също, че имала доста предложения от политически партии през годините.

 

„Повече от 10 години аз съм активна в социалните мрежи и предлагам различни решения и идеи, които смятам, че биха могли да бъдат подложени на обсъждане. Много от хората, които ме следват, ме призоваваха да се захвана с политика и да вляза в политическия живот на страната. Обмислях тази възможност по предложение на моите последователи още преди 5 години, но тогава нямах възрастта. Сега вече имам навършени 40 години и реших да предложа своите идеи в един по-голям национален мащаб и се надявам да бъдат подкрепени“, обясни тя.

 

„Инициативата за издигането ми е в резултат на колеги, с които работим през годините, сред тях има много представителни имена – професори, преподаватели, обикновени хора, които имат добро отношение към мен и към дейността ми. Съгласих се, защото смятам, че мога да бъда полезна за България“, скромно оценява ролята си Цвета.

 

„На президентската институция е поставено клеймо, че по принцип няма много големи правомощия“, продължи кандидатът за държавен глава.

 

„Последните няколко месеца доказват обратното“, контрира я Сиромахов.

 

„Един президент всъщност представлява България и е лицето на България по света. Президентът може да бъде много активен, идеен, гъвкав, инициативен, модерен, общителен, създаващ дори международни връзки и партньорства и контакти, способстващ за диалога между институциите и партиите в българския парламент“, зареди общи приказки русокосата кандидат-президентка.

 

Цвета, научи имената на бъдещите си колеги

 

Вероятно Кирилова си мисли, че като президент по цял ден ще разхожда токчетата и късите поли, ще пътува с черна лимузина, шофьор и охрана, ще се ръкува с важни хора, чиито имена изобщо не знае.

 

„Представете си, че сте президент на България и отивате на посещение при президента на Германия. Как се казваше той“, попита Сиромахов.

 

„За Меркел ли говорите? За канцлера Меркел, предполагам. В момента ме затруднявате с този въпрос“, започна да се изнервя Кирилова.

 

Сиромахов отново й помогна: „Франк-Валтер Щайнмайер“.

 

Кирилова се оправда със сложното му име – затова не се сетила от раз, да не си помислите, че не го знае…

 

„От коя партия е?“, изстреля следващия въпрос водещият.

 

„Мисля, че от консерваторите“, започна да играе на онче-бонче кандидатката.

 

„Не, социалдемократите“, поправи я Сиромахов.

 

„Те са близки по идеология. Не съвсем, но…“, оправда се Цвета.

 

„Какво бихме говорили с президента на Германия, зависи от това какви са темите. Основно с Германия бихме говорили за бежанската криза, защото г-жа Меркел беше един от европейските лидери, които подкрепиха и подпомогнаха навлизането на бежанците в ЕС. Има какво да се говори по тази тема. Но за бежанската криза по-скоро ще говорим с Турция, а не с Германия“, опита остър завой Цвета.

 

Проблеми с историята

 

Издънките обаче не спряха дотук… Оказа се, че Цвета Кирилова би била много слаб главнокомандващ.

 

„Ако станете президент, ще бъдете и главнокомандващ на армията. Трябва да познавате до известна степен и проблемите на отбраната. Подходящ ли е за началник на националната отбрана ген. Стефан Тошев“, подхлъзна я водещият, а Кирилова продължи да се търкаля по нанадолнището на незнанието и некомпетентността си: „Не мога да отговоря на този въпрос, защото аз лично не познавам тези хора, които в момента са назначени да изпълняват тези функции“.

 

„Всъщност ген. Стефан Тошев не е назначен сега да изпълнява тези функции, той е герой от Първата световна война. Началникът на националната отбрана се казва адмирал Емил Ефтимов“, продължи с урока по история гадният водещ Сиромахов.

 

„Така е, той е контраадмирал, ако не се лъжа, или…“, опонира тя. Кирилова смята, че президентът разчита изцяло на своите съветници за важните решения, които трябва да вземе.

 

Последва дежурно плюене по опонента Радев и служебния кабинет от Кирилова.

 

Освен всичко друго, тя обвини служебния кабинет в „дребен популизъм“. Петков и Василев използвали държавни средства, за да развиват партия. „Аз възразявам срещу това. Защо да нямам ресурсите на служебния кабинет и държавната власт, за да създам партия?“, засегната е Кирилова.

 

Ако бъде избрана за президент, щяла да одухотвори България. Много били инициативите, но издаде една, сигурно според нея най-важната – създаване на голям иновативен технологичен център, който ще бъде под егидата на президентската институция. По думите й това е нещо, което обществото много отдавна очаква да бъде създадено. Щяло да даде тласък на икономиката. Екипът й щял да изненада аудиторията. „Повярвайте ми“, повтори многократно Цвета Кирилова.

 

„Аз съм българче“?

 

На финала на разговора Сиромахов отново провокира: „Г-жо Кирилова, сещате ли се първия куплет на „Аз съм българче“.

 

„Да, разбира се, но малко ме поставяте в такава ситуация… С това интервю много занижавате критерия“, смята тя.

 

„Дали? Ами добре, дайте да го кажем, пък след това ще вдигнем критерия“, призова Сиромахов.

 

И Кирилова уверено зарецитира втория куплет:

 

„Аз съм българче. Обичам

наште планини зелени,

българин да се наричам –

първа радост е за мене.“

 

Това е вторият куплет, поправи я водещият, а тя продъжи направо към последния:

 

Аз съм българче, и расна

в дни велики, в славно време,

син съм на земя прекрасна,

син съм на юнашко племе.

 

„Първият търсехме“, настоя водещият.

 

„Е кой е първият, кажете ми…

 

Аз съм българче, и силна

майка мене е родила...“

 

„Ще стане, ще стане“, окуражи я Сиромахов.

 

„Просто трябва да си припомня някои неща. Но със сигурност… вярвайте ми…“, бяха финалните думи на Цвета Кирилова.

 

Повярайте й, ако ви стиска...

 

Равносметката от това интервю е: Бог да пази България от такива кандидати и дано разумът на изборите надделее. Искрено съжаляваме, че у нас няма практика кандидат-президентите да излизат в пряк словесен сблъсък преди изборите. Би било доста интересно. Сега как да разберем кой е по-добър за държавен глава – Стъки или Кирилова?

 

Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6609 |07.09.2021 Иван Бакалов: ИТН и Дончева взаимно си пуснаха кръв предизборно . 4| 7464 |12.07.2021 Димитър Ганев: В новото правителство ще има ”нещо радевско”, няма да е като предишните . 19| 12186 |23.06.2021 Само във Фрог: МО на Каракачанов хвърля 240 000 лв. за реклама на ”Бъди войник” точно преди изборите!? . 22| 29760 |20.05.2021 Бенатова: Фактът, че Вежди Рашидов е предизвикал катастрофата, не беше в заглавията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads